Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Уметници са Петроварадинске тврђаве отворили атељее новим изложбама

Уметници са Петроварадинске тврђаве отворили су своје атељее новим изложбама, прослављајући 70. година од како су заузели војне бедеме изнад града претварајући их у уметничке радионице са преко 100 атељеа.
Фото: Градске инфо

Несумњиво је да је признању Новосадске престонице културе највише допринела највећа природна колонија сликара у Европи која може да се похвали са преко 15 хиљада уметничких дела.

Готово десет генерација уметника почевши од Јове Солдатовића, Бошка Петровића и Мирослава Антица сведочи о великом узлету уметности у Новом Саду. Дела 500 уметника налазе се у најпознатијим светским музејима и приватним колекцијама.

Петроварадинска тврђава одолева једино налетима креативног потенцијала уметника, и тако је већ 70 година.

Нобеловац Иво Андрић надахнуо се у безвременом заласку сунца са Петроварадинског обелиска, јер како је између осталог записао „Овде је време непромењено“.

26. годишња изложба удружења Ликовни круг посвећена је пре свега младим уметницима, који настављају традицију својих претходника.

Ана Леда Поп, дизајнерка текстила представља се таписеријом, заједно са вајарком Сузаном Станковић, а Мирослав Нонин најављује своју изложбу у отвореном атељеу за 11. август, да би после тога био представљен филм о великом сликару и конзерватору Душану Нонину, заслужном за пресељење манастира Пива.

Тврђава надвисује уметнички хоризонт Новог Сада заласцима сунца са својих бедема.

Кругови круга, изложбе у отвореним атељеима у боемском штимунгу велике казаљке сата очекују своју публику током августа широм отворених врата.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio grafit mržnje i pretnju članu REM-a

Преузмите андроид апликацију.