Почетна > Бизнис
Бизнис

Уместо шећера, у Ковачици ће се производити алкохол

Уместо фабрике шећера, у Ковачици ће се од друге половине 2025. године производити алкохол, а да би покренуо овај посао, „Суноко” као власник шећеране уложиће више од 34 милиона евра.
Фото: Unsplash/Daniel Kraus

– Фабрика алкохола треба да буде, као што је то била и шећерана, стуб локалне привреде и економије у том делу Баната и зато локално становништво не треба да забрињава што се више неће прерађивати репа – саопштила је компанија за новосадски „Дневник”.

Они су напоменули да ће се „Суноко” и даље бавити производњом шећера у фабрикама које има у Врбасу и Пећинцима.

Разлог зашто се уместо прераде шећера прелази на производњу алкохола „Суноко” правда климатским променама, устаљеном топлом и сушном климом која смањује принос, као и дигестију шећерне репе.

Како је речено, у овој сезони репа је била лошег технолошког квалитета услед екстремне суше праћене рекордним летњим температурама, што је узроковало енормно повећане трошкове прераде, уз њен смањен дневни капацитет.

Компанија „Суноко”, чланица „МК групе”, на почетку кампање у августу објавила је да стратешки планови остају усмерени на повећање пласмана на Цефту и ЕУ тржишта, али да су за јачање позиције нето извозника шећера неопходни високи приноси и квалитет у производњи шећерне репе, што се доводи у питање у сушним годинама као што је била ова.

U 2025. godini bolja zaštita potrošača u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.