Почетна > Свет
Свет

Уљанов: Тема „прљаве бомбе“ није затворена

Тема „прљаве бомбе“ није затворена, Русија је послала превентивни сигнал, изјавио је данас стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, а поводом извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да током инспекције локација у Украјини нису пронађени знакови да Кијев припрема „прљаву бомбу“.
Фото: WikimediaCommons/Міністерство внутрішніх справ України

Уљанов је појаснио да је, заправо, извршена само прва инспекција објеката, као и животне средине, након чега ће ИАЕА у сертификованим лабораторијама извршити анализу и тада ће бити донета коначна процена, али само кад су у питању три објекта која су посетили инспектори агенције, пренео је Спутњик.

Како је рекао, то значи да питање није затворено, али да је најважније да је Русија послала довољно јак превентивни сигнал за који се нада да ће се испоставити као користан.

„Сигнал да, према нашим подацима, у Кијеву озбиљно разматрају могућност, и чак предузимају практичне кораке за прављење “прљаве бомбе“, додао је Уљанов.

Раније је Уљанов прокоментарисао да су два инспектора ИАЕА посетила објекте на три локације и да је провера трајала само неколико сати.

Он је иронично рекао да нико није очекивао да ће „прљава бомба“ чекати инспекторе у центру фабрике.

Управни одбор ИАЕА објавио је јуче да је усвојио резолуцију о питањима нуклеарне безбедности у Украјини, а у њој је, конкретно, поново напоменуто да у оквиру инспекције на три локације у Украјини нису откривени никакви знакови непријављене нуклеарне активности или материјали који су повезани са припремом „прљаве бомбе“.

ИАЕА наводи да је „самим тим демонстрирана неоснованост“ саопштења руске стране на ову тему.

Расправа Русије и Запада о „прљавој бомби“, конвенционалној бомби с нуклеарним материјалом, почела је када је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да је Москва забринута да би Кијев могао да је употреби током рата.

Запад и Украјина су одбацили могућност да Кијев баци такву бомбу на украјинском тлу.

Stejt department: Stotine ljudi privedeno u Hersonu

 

Преузмите андроид апликацију.