Почетна > Свет
Свет

Уљанов: Експерти ИАЕА свесни да Украјина гранатира Запорожје

Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) су свесни да украјинска војска гранатира нуклеарну електрану Запорожје, али не може то да изговори наглас, изјавио је данас стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
уљанов
Фото: Танјуг/AP Photo, File

„Након што су посетили то постројење, чланови (мисије) ИАЕА морају врло добро да знају да гранатирање спроводе Украјинци, али очигледно агенција не може да приушти себи да то каже наглас“, рекао је он у интервју телевизији Росија-24, пренео је ТАС С.

ИАЕА је у уторак позвала да се заустави гранатирање у близини нуклеарне електране Запорожје и да се одмах успостави безбедносна зона око ње, у извештају објављеном након инспекције Запорожја прошле недеље.

Постројење је под контролом руских снага од марта, али тамо и даље ради украјинско особље и повезано је са украјинском електричном мрежом.

И Кијев и Москва оптужују једни друге за испаљивање пројектила на електрану, што је изазвало страх од нуклеарне катастрофе сличне оној у Чернобиљу.

Украјина негира да напада постројење и оптужује Москву да је стационирала тешко наоружање у нуклеарној електрани, што Русија негира, пренео је Ројтерс.

Putin: Operacijom u Ukrajini ojačan suverenitet Rusije

Преузмите андроид апликацију.