Почетна > Урбани Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Улична мода: Модернистичке кожне јакне

Некада је била симбол рата и војске, а данас краси модне писте широм света. Иако звучи невероватно, кожну јакну поседује скоро свака особа у свом орману.
Фото: Градске инфо

Кожна јакна данас представља must-have комад одеће. Почетком 20. века користили су их пилоти, а првенствено током Првог светског рата немачки пилоти. Биле су познате и као „бомбардерске јакне“, имале су заштитну улогу и биле су изразито цењене због њених изолационих способности и топлине.

Фото: Градске инфо

Овај комад одеће убрзо је постао веома популаран, па је тако у 20. веку прву кожну јакну дизајнирао је Irving Schott за компанију мотоцикала „Harley Davidson“. Овај модел јакне назван је „Perfecto“ по цигаретама.

У Другом светском рату кожна јакна се поново појављује, овог пута ношена од стране припадника америчке војске. Прва мисао одувек води ка култном моделу A-2 који је био ношен од стране америчких пилота, док се он радо носи и производи и дан данас.

Иако је кожна јакна кроз историју ношена више од стране мушкараца, данас их најчешће можемо видети на женској популацији.

Фото: Градске инфо

Можемо рећи да су кожне јакне данас екстраваганти и јединствени одевни предмет. Можете је комбиновати уз било који други комад одеће или обуће, независно од тога да ли идете негде неформално или свечано.

Фото: Градске инфо

Дизајнери широм света и даље вредно раде на очувању популарности овог уникатног одевног предмета. Модели су се временом мењали, а данас их можемо видети у разним облицима и бојама. Независно од тога да ли су дугачке, кратке, шарене или једнобојне кожне јакне су обожаване од стране људи широм света.

 

Због тога наша оцена је 10.

 

Аутор текста: Тамара

 

Кликом на линк можете прочитати наш текст о кишобранима.

 

Преузмите андроид апликацију.