Почетна > Нови Сад

Моја улица Нови Сад

Некадашња улица новосадских занатлија: Шафарикова улица (ФОТО/ВИДЕО)

У ширем центру Новог Сада налази се Шафарикова улица.

Назив је добила по Павелу Јозефу Шафарику, словачком и чешком писцу, историчару, етнографу, филологу и лингвисти, те једном од оснивача славистике као научне дисциплине.

Шафарик је током боравка у Новом Саду био директор и професор Српске велике православне гимназије у Новом Саду (данас Гимназија „Јован Јовановић Змај“), активно се бавио проучавањем језика и књижевности Јужних Словена, а значајно је утицао и на формирање Матице српске 1826. године.

Фото: Wikimediacommons/Public domain
Као и већина других улица овог краја, и Шафарикова улица је комбинација приземних кућа из друге половине 19. века и модерне градње с краја 20. и почетка 21. века.

Иако већина Новосађана за Шафарикову улицу сматра само једносмерну, уску уличицу која излази на Јеврејску улицу, почетак ове улице је заправо од раскрснице са Његошевом улицом, односно улицом Јована Суботића, из које се наставља. У доњем делу улице, сече је улица Пап Павла.

Током опсежних радова на пробијању Булевара Михајла Пупина и ова улица је претрпела значајне промене рушењем објеката. Тако се удесило да су радови на новом Булевару стали управо у близини ове улице, па се толико рушење у име прогреса показало више него сувишним. Због тога је читав кварт око Шафарикове улице остао некако неуређен дуги низ година.

Новосађани ову улицу најбоље знају као полазну станицу (окретницу) градских аутобуских линија. У препознатљивим црвеним киосцима који су ту стајали више деценија, било је једно од продајних места за месечне аутобуске карте, односно како их Новосађани зову – показне (карте).

У време када се Нови Сад интензивно развијао ’80-тих година и када је Ново насеље било још „младо“, а до њега се стизало само преко Футошког пута једном аутобуском линијом (тј. „двојком“), почетна станица је била управо у Шафариковој улици, али испред Реформаторске цркве.

Фото: Градске инфо

Тек касније су уређена садашња полазна аутобуска стајалишта – острвца.

Свакако најзначајнији објекат у Шафариковој улици је Реформаторска црква, која се налази на углу са улицом Пап Павла.
Фото: Градске инфо

Саграђена је на месту некадашње пијаце сена, у периоду од 1862. до 1865. године. Пројекат за овај сакрални објекат у неоготском стилу урадио је познати новосадски градитељ Ђерђ Молнар, чија су дела, између осталих, новосадска Градска кућа (Магистрат) и Црква имена Маријиног (односно Катедрала, како Новосађани воле да је зову).

Занимљиво је да је управо Реформаторска црква у Шафариковој улици прва велика грађевина на којој је Молнар радио.

Велики допринос изградњи овог објекта дао је и тадашњи свештеник Имре Мањоки, чија је велика жеља била да оснује и црквену гимназију у Новом Саду.

Након изградње, цркву је осветио бискуп Павле Терек. Ентеријер је простран и може да прими 650 верника. На источној страни брода цркве смештен је хор са оргуљама које потичу из 1890. године.

У складу са реформатско-калвинистичким учењем, одсутан је сваки вид иконографије и религиозних симбола. Из тог разлога, на звонику Реформаторске цркве се не налази крст, већ Витлејемска звезда, која је уједно и једини украс на цркви, те се понавља на више места.

Фото: Градске инфо

Оно што је занимљиво је да је Витлејемска звезда на звонику храма следбеника ове вероисповести карактеристична за цркве у Мађарској, док се на храмовима у Немачкој и Швајцарској налази фигура петла, који у тумачењу реформатора-калвиниста симболише Петрово одрицање од Христа.

Ово није први храм Реформиста у Новом Саду. Први храм припадника реформатско-калвинистичке вероисповести налазио се у обичној кући, у садашњој Тургењевој улици, али је он изгорео 1849. године.

На згради која се налази поред дворишта Реформаторске цркве, 2020. године осликан је велики симболичан мурал „Дечак са јабуком“.
Фото: Градске инфо

Најупечатљивији детаљ мурала је свакако збуњени дечак који држи јабуке. Ту се налази и пас који представља човековог највернијег пријатеља и сапутника, самим тим он симболише верност и пријатељство. Планета Земља осликана је како расте у облику јабуке која симболише плодност и здравље.

Немогуће је неприметити га, а са собом носи оптимистичну поруку – развој планете Земље.

Због разноликих симбола, овај уникатни мурал нуди сваком пролазнику да га тумачи на себи својствен начин и да у њему пронађе нешто „своје“.

У Шафариковој улици некада су се налазиле мале занатске радње, али уз пар изузетака, већина више не постоји.

Трошне приземне и једноспратне куће сада чекају да и на њих дође ред да своје место уступе некој од модерних вишеспратница. Но, нова времена доносе нове садржаје и интересовања.

Тако се у кући на броју 6 Шафарикове улице сместио ресторан са апартманима Agape Villa, која гостима нуди врхунску храну и смештај, на минут од новосадске пешачке зоне.

Одмах поред, на броју 8, налази се Level Up Barcraft & e-sports club, место за праћење е-спорта, окупљања, промоције нових игрица за PC и PC4 и играње друштвених игара.

Било како било, Шафарикова улица ће још дуги низ година причати своје приче, неке старе, а неке нове.

 

Уколико имате занимљиву причу о некој од новосадских улица коју бисте желели да поделите, пишите нам на gradskeinfo@gmail.com са назнаком Моја улица.

Neznani Trg neznanog junaka (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.