Почетна > Нови Сад

Актуелно Културна сцена Нови Сад

„Улети у платно“ – Нови Сад филм фестивал од 21. септембра у нашем граду

Млади редитељи из целог света и њихова актуелна остварења стижу у Нови Сад у оквиру новог филмског фестивала. Интернационални такмичарски фестивал првог и другог играног филма Нови Сад филм фестивал биће одржан од 21. до 24. септембра, на више од шест локација у граду.
Фото: Промо
Под слоганом Улети у платно, публика ће имати прилику да погледа више од 20 филмова, у више од осам селекција, а Нови Сад постаће филмски град који ће угостити младе редитеље, али и добро позната имена из света филма, са жељом да подстакне афирмисање младих стваралаца, развије досадашње капацитете публике и донесе граду нов филмски угођај.

Да Нови Сад има све предуслове за развој филмског стваралаштва, младих и зрелих аутора, сматра директор фестивала Вања Хован, који истиче да филмске темеље града чине светски награђиване и искусне филмаџије, те да је жеља овог новог великог филмског пројекта да Нови Сад постане филм-friendly средина како формално, кроз укључивање институција, тако и неформално, кроз укључивање читаве филмске заједнице, као и развој публике.

„Наша идеја је да људима из света филма у Новом Саду доведемо колеге са свих меридијана. Да направимо амбијент у којем би Новосађани имали прилику да се представе на домаћем терену, али и да размењују искуства и идеје са светом. Притом не мислим само на филмске ауторе, већ је наша идеја да укључимо што више људи из ове сфере – сниматеље, правнике, продуценте, дистрибутере и многе друге”, рекао је Хован.

Ове године Нови Сад филм фестивал обухватиће четири такмичарске селекције: главну, интернационалну селекцију првог и другог дугометражног играног филма, регионалну селекцију студентског кратког играног филма, националну селекцију средњошколског филма и Бест питцх, селекцију, у оквиру које се аутори првих и других играних филмова, а који су још увек у фази продукције или постпродукције, такмиче за новчана средства намењена развоју својих пројеката.

Поред такмичарских селекција, публика ће уживати и у ревијалном филмском програму. Селекција А сад Нови посвећена је новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима који су живот и рад везали за овај град, Еко-филм намењен је остварењима која се баве једном од најактуелнијих тема савременог доба – питањима екологије и будућности наше планете, док дечји програм Фестивала доноси анимиране филмове, радионице и друге садржаје за најмлађе гледаоце.

Поред тога, кроз филмски омаж присетићемо се најзначајнијих редитеља који су исписали историју филма, а који је ове године посвећен Жану Лику Годару, најзначајнијем представнику француског Новог таласа и једном од најрадикалнијих редитеља француске кинематографије.

Поред богатог филмског и музичког програма, Нови Сад филм фестивал угостиће значајне представнике ИТ индустрије. На панел дискусијама у оквиру Индустрy дела програма, релевантни новосадски аутори и стручњаци у областима гејминга, анимације и других отвориће питања о међусобном утицају филма и нових технологија.

У оквиру свечаног отварања 22. септембра наступиће и Urban&4 уз новосадски гудачки састав Camerata Нови Сад.

Novi Sad se gradi: Zmajevački put u novosadskom naselju Klisa dobija nov kolovoz (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.