Почетна > Бизнис
Бизнис

Улагање у воћарство рекордно ове године

Интересовање за јесењу садњу воћа у Србији ове године је веће него икад, па су и купци пожурили да се на време обезбеде квалитетним садним материјалом, због чега су трапови у Институту за воћарство из Чачка све празнији.
Фото: Pixabay/lianamikah

Како је за Глас западне Србије изјавио комерцијалиста Никола Јовашевић, интересовање купаца из земље и иностранства су премашила сва очекивања па купци користе повољне временске прилике за набавку садница и садњу воћа у оптималним роковима.

„Због повољних цена у откупу, највеће интересовање за куповину код нас је за садницама шљиве, пре свега за наше најпознатије сорте Чачанску родну и Чачанску лепотицу, али и новије сорте као што су Нада, Крина и Позна плава”, каже Јовашевић.

Такође, наводи, да се и малина тражи, али да су целокупне количине резервисане током лета и ране јесени због чега не постоје слободне количине садног материјала тог воћа.

Јовашевић каже да се после неколико година смањене тражње, ове сезоне поново јавило интересовање за садницама леске којих је у растилима произведено нешто мало више од 30 000.

„Траже се и јабука, крушка, дуња, трешња и вишња којих смо произвели око 25 000 и углавном су залихе садница свих воћних врста на измаку. Наша најоптимистичнија предвиђања да највећи део садница продамо до Нове године, већ су се увелико остварила”, рекао је Јовашевић, преноси Танјуг.

Додаје да са купцима праве договор и планове за следећу сезону.

Упитан о начину продаје садног материјала, Јовашевић за каже да поред могућности наруџбе преко сајта Института или телефоном, купци најрадије по саднице долазе лично, јер се тако са стручним лицима додатно информишу о правилној садњи и нези воћака од самог почетка гајења и у каснијим годинама током њиховог плодоношења.

Frilenseri i sledeće godine plaćaju umanjen porez

 

Преузмите андроид апликацију.