Почетна > Србија
Србија

Улагање у осигурање сигурна заштита у сточарству

Представници „Дунав осигурања“ обишли су газдинства и осигуранике те компаније у селима Буђево и Дражевиће на Сјеничко-пештерској висоравни. Том приликом са пољопривредним произвођачима и сточарима разговарали су о досадашњој сарадњи и томе како се услуге Компаније „Дунав осигурање“ могу приближити сваком пољопривредном произвођачу, јер су сви они због сурових временских услова и различитих изазова у том делу Србије имали велике губитке, који се једноставно могу надокнадити а да пољопривредници тога нису ни свесни.
дунав
Фото: Дунав осигурање

Директор Главне филијале „Дунав осигурање“ Нови Пазар Иван Антонијевић истиче како се свест сточара и пољопривредних произвођача на Пештерској висоравни променила у односу на време од пре годину дана.

„Лане смо у организацији Компаније одржали тематске радионице с циљем да житељима села на Сјеничко-пештерској висоравни појаснимо све предности осигурања. Данас смо у посети породици Ракочевић, која је прошле године осигурала своје стадо и домаћинство. Нажалост, имали су угинућа две животиње. „Дунав“ је по оба осигурана случаја надокнадио штету у рекордном року. Настојимо да штету која настане на имању и стаду наших осигураника ублажимо или у потпуности финансијски надокнадимо“, појаснио је Иван Антонијевић, директор филијале „Дунав осигурање“ Нови Пазар, и истакао:

„Не постоји ризик за угинуће стоке а да га полиса „Дунава“ не покрива. Бројни су ризици који доводе до осигураног случаја, од саобраћајне незгоде у којој страдају животиње, угинућа животиње и других ризика као што су смрт услед болести, напад звери, ујед змије, последице међусобне борбе животиња, туча, вешање и сл.“

Газдинство Васа Ракочевића из пештерског села Буђево броји 45 говеда и 12 оваца. У овом крају Србије, познатом по суровим временским условима, постоји више ризика за угинуће стоке, па је Васо помоћ најпре потражио у „Дунав осигурању“ и пренео нам своја искуства.

„Осигурали смо све у „Дунав осигурању“ и то је супер, јер са људима из „Дунава“ имамо одличну сарадњу. Они су дошли прошле године и понудили нам осигурање, то ранијих година није био случај, а и људи су сумњичави у погледу тога да је осигурање једноставно и озбиљно, да је потребна само одлука. Моја је препорука да сви сточари што пре уђу у осигурање и да осигурају своју стоку.“

Фатмир Сејфић из села Дражевићи на Сјеничко-пештерској висоравни има стадо од 100 оваца и 20 говеда. Због сурових временских услова током зимских и летњих месеци, сведочи о великој штети у свом домаћинству:

„Само штета ме натерала да осигурам своју стоку, јер сам имао велико угинуће јагњади, оваца, телади, крава, једноставно морао сам да се заштитим и да осигурам своја стада. Полиса осигурања је једино што у таквим ситуацијама пружа наду човеку да ће надокнадити штету.“

Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић позвао је све сточаре и пољопривреднике овог краја да користе помоћ ресорног министарства и да тако помогну себи ако до штете у газдинствима и угинућа стоке дође.

„Министарство пољопривреде је обезбедило субвенције, те субвенције се редовно исплаћују, у зависности од момента настанка штете или од момента који се односи на производњу у случају да је реч о биљној производњи. Штета се исплаћује у року од месец, месец и по дана“, појаснио је Ђаковић.

Последице суше и других бројних ризика који прате сточарску производњу на Пештерској висоравни тек ће се сагледавати. Пољопривредни произвођачи који су на време осигурали своје домаћинство кажу да се сваки уложени динар вишеструко исплатио.

„Dunav osiguranje“ vrši povrat premije za osiguranje od auto-odgovornosti samo uz ličnu kartu

Преузмите андроид апликацију.