Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Укуси света

Кухиња је саставни део културе једног народа, али улична храна је оно што јој даје на посебности.
Фото: Pexels/Mаria Orlova

Саставни део сваког путовања чини и гастрономија те земље. Посебно занимљиво, а и економично, може бити упознавање уличне хране. Јер, како најбоље упознати нове средине ако не пробамо оно што становници те земље свакодневно једу.

Улична храна је у модерном друштву заузела посебно место. У недостатку времена за припремање оброка, улична храна је за већину домаћег становништва постала место свакодневног ручавања.

Популарност уличне хране је свакако порасла захваљујући и инфлуесерима који путујући кроз различите земље, преко друштвених мрежа нам пружају могућност упознавања са различитим културама.

Мексико

Ова средњеамеричка држава је постала синоним за најбољу уличну храну. САД, а у последње време и Европа, постали су преплављени ресторанима са мексичком кухињом.

Када шетате Мексико Ситијем око 10 часова, присуствоваћете невероватном призору. Шеталишта се претварају у праву малу пијацу укуса. Наравно, поподне већину тога нећете затећи ту.

Издвојити један специјалитет типичан за Мексико је јако тешко. Од бурита, енчиладе, специјалитета од рибе и то све у виду уличне хране.

Фото: Градске инфо/М.М.

Али, овде ћемо истаћи тортиљу, као основу већине мексичких јела. И то тортиљу од плавог кукуруза који је типичан за ово поднебље. Ми вам препоручујемо основу, коју су још Маје и Астеци користили у својој кухињи, а ви изаберите прилоге.

САД

Колица са хот догом у великим америчким градовима су свакодневница и омиљена места како туристима тако и послом преокупираним американцима.

Фото: Unsplash/Roman Arkhipov

Немачки имигранти су у САД донели и прилагодили ову, многима омиљену храну. Занимљиво је да су у 19. веку кобасице „за понети“ или франкфуртер, како су се првобитно звале, служиле поред хлеба, а да се не би опекли, купци су добијали рукавицу.

Међутим, ово се испоставило као неекономично па су кренули да послужују кобасице сервиране у кифли.
Хот дог се данас најчешће спрема са кобасицом или виршлом, уз додатак незаобилазног сенфа, кечапа, а често и салата. Међутим, традиција каже: кифла, кобасица и сенф – довољно за једноставан, а укусан оброк.

Италија

Писати о пици или пастама у Италији, сувишно је. Ако вам се укаже прилика и будете на југу ове земље, уживајте у мешавини италијанске и арапске кухиње. Сицилија је у једном историјском периоду била под утицајем Арапа и то се, поред архитектуре, може осетити и у изврсном богатству укуса.

Фото: Pexels/Anna Guerrero

Аранћини, како само име каже „мале наранџе“, су куглице пиринча, надевене и запечене у дубоком уљу.
Ово јело је веома важно за сицилијанце и оно га посебно конзумирају 13. децембра на дан Свете Луције када се не једе хлеб, у знак сећања на 1646. годину када је владала велика глад у овом подручју и када су становници спашени добијањем помоћи у виду пиринча.

Најчешће ћете на улицама Палерма, Сиракузе и осталих сицилијанских градова срести аранћине са надевом од парадајз соса и млевеног меса, али и са моцарелом или печуркама. За оне са мало истанчанијим укусом, аранћини са пистаћима.

Чешка

Трделник је толико познат данас да се може видети на улицама широм света као посебна атракција због свог начина прављења.

Фото: Unsplash/Naira Babayan

Назив је добио као директна асоцијација на начин прављења, а у суштини описује употребу дрвеног штапа приликом коришћења предива.

Тесто се навије око штапа и пече на директној ватри све док не добије лепу златно-браон боју. Када се испече поспе се шећером или циметом. Међутим, ту није крај. Шупљину ове посластице можете нафиловати чоколадом, шлагом, сладоледом.

Мароко

Ова афричка земља је рај за сладокусце, посебно оне који воле да истражују уличну храну. Иако је Мароко далеко познатији по тажину, јелу које се спрема у земљаној посуди, овај пут смо изабрали праву уличну храну.

Фото: Pexels/унайзат-юшаева

Сфењ или како их туристи зову, мароканске крофнице, је тесто пржено у дубоком уљу, у облику прстена, без млека или путера. У Мароку се једу најчешће за доручак и то преливене сладом добијеним од шећерне трске. Слатке крофнице поред шоље чаја или кафе, идеално за почетак дана.

Уколико вас поред хране интересују и остале занимљивости из разних крајева света, можете прочитати ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.