Почетна > Бизнис
Бизнис

Укупно 800 милиона динара бесповратних средстава за предузетнице у Србији

У оквиру Дана отворених врата са предузетницама, данас је у Привредној комори Србије (ПКС) представљен Програм за развој предузетништва у 2023. години, кроз који су обезбеђена укупна бесповратна средства од 800 милиона динара за подршку женама које ће конкурисати.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић нагласила је да је економско оснаживање жена значајна ствар коју је држава препознала.

„У Подгорици је у августу покренута и иницијатива за формирање регионалног савета пословних Србије и Црне Горе и сматрамо да ће ова иницијатива значајно допринети умрежавању. Такође, крајем октобра, почетком новембра, организујемо састанак са женама из Уједињених Арапских Емирата и имамо читав низ меморандума о сарадњи који су потписани са њиховим удружењима, што ће им дати могућност излажења на тржиште УАЕ“, рекла је Симанић.

Директор ПКС Марко Чадеж захвалио се присутним предузетницама на идејама, иновативности и храбрости и поручио да су врата ПКС за њих увек отворена и да се могу обратити за било који вид подршке.

„Пре скоро пет година смо формирали секцију за женско предузетништво и са низом активности од тада покушали не само да охрабримо већ и пружимо праве алате вама предузетницама да осмислите и направите и што боље спроведете свој пословни подухват“, рекао је Чадеж.

Он је истакао да су посебно поносни на две иницијативе – заједничку иницијативу са министарством привреде у Програму за финансијска средства за предузенице који већ две године функционише, као и почетак вођења статистике.

„Спремили смо допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом чији је циљ да пре свега подржи мајке предузетнице. То су све само делови неког оквира јер каква је ситуација на терену – према испитивањима око 80 одсто жена предузетница и даље се види у лошијем положају него мушке колеге. Циљ је да не причамо у мушком и женском предузетништву, већ само предузетништву“, рекао је Чадеж.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић најавила је наставак рада на оснаживању жена и развоју женског предузетништва.

„Ове недеље расписан је и Програм подршке за развој женског предузетништва и заиста бих скренула пажњу свим предузетницма на овај програм. Овај програм је специфичан је по неколико ствари – намењен је само женама предузетницама, средства опредељена су шест пута већа него икада до сада и делатности које могу да конкуришу су изузетно широко постављене што није било случај раније“, рекла је Обрадовић Јовановић.

Покрајински секретар за привреду и туризам АП Војводине Ненад Иванишевић истакао је да ове године АП Војводина издвојила 200 милиона динара бесповратних средстава и најавио да је Покрајинска влада јасно опредељена за подршку женском предузетништву.

„Са ПКС развијамо нове програме и могу да најавим да ћемо већ средином септембра расписати програме у вредности од преко 200 милиона динара где ће предност при добијању средстава имати жене“, рекао је Иванишевић.

Што се тиче области у којој жене најчешће одлучују да се упусте у предузетничке воде Иванишевић каже да су на територији АП Војводине жене у највећој мери власнице туристичких објеката.

„Ту је и традиционални сектор услуга – фризерских и козметичких салона, где доминирају жене. Једна новина коју смо приметили је сектор приватног образовања, као што су курсеви друге врсте, наиме у ИТ сектору имамо све већи и већи број жена“, рекао је Иванишевић.

Програм подршке за жене предузетнице спроводе Министарство привреде и Фонд за развој републике Србије и трајаће до утрошка средстава.

Rok za prijavu za podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju ističe sutra

Преузмите андроид апликацију.