Почетна > Србија
Србија

Укупна површина шума у Србији износи 40 одсто

На данашњи дан шумовитост Србије износи око 40 одсто, рекао је данас директор Управе за шуме Србије Саша Стаматовић на завршном догађају у оквиру пројекта „Допринос одрживог газдовања шумама ниским емисијама и отпорном развоју”.
Фото: Unsplash/iriser

Године 1937. шумовитост у Србији је износила 17 одсто, 2006. године била је на 29,1 одсто, док је, како је истакао, на данашњи дан шумовитост Србије на око 40 одсто.

Стаматовић је рекао да је повод данашњег скупа завршна конференција пројекта који је имао задатак да помогне шумарском сектору чија реализација је започета пре пет година.

„Пројекат је имао да помогне да направимо одрживе алате који су нам врло битни у одрживом газдовању шумама”, објаснио је Стаматовић, преноси Танјуг.

Он је издвојио алат који се тиче унапређења информационог система.

„Један од основних резултата је реализација националне инвентуре шуме која нам даје одговарајуће податке о функционисању”, рекао је Стаматовић.

Како је истакао, овај пројекат је помогао да се реше системске ствари као што је, према његовим речима, унапређење законског и нормативног оквира који страва предуслове да се на адекватан начин инплементира стратешки циљ – „да нашим шумама газдујемо по систему природи блиског газдовања”.

„Национална инвентура ће дати слику стања наших шума”, рекао је Стаматовић.

На данашњем догађају били су представљени кључни резултати пројекта о унапређењу националних капацитета за одрживо управљање шумама, са циљем спречавања губитка шума и деградације шумских подручја.

Представник за шуме Канцеларије Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација за Европу и Централну Азију (ФАО РЕУ) Норберт Винклер Ратоњи рекао је да је сарадња на овом пројекту била веома успешна.

Како је истакао, „не бисмо успели да пројекат приведемо крају да није било јаких партнера на националном нивоу”.

Он је захвалио Стаматовићу на стрпљењу које је имао током сарадње на пројекту.

„Успели смо да превазиђемо све препреке. Надам се да ћемо наставити да сарађујемо. Србија је један од предводника у оваквим пројектима”, рекао је Ратоњи.

Petković: Dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom

Преузмите андроид апликацију.