Почетна > Свет
Свет

Украјински тим у МСП у Хагу назвао Русију терористичком државом

На данашњем саслушању у случају који се пред највишим судом Уједињених нација води против званичне Москве због пружања подршке проруским сепаратистима окривљеним за пад малезијског авиона на лету МХ17 2014. године, Украјина је Русију назвала „терористичком државом“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Peter Dejong

Први пут од почетка сукоба у Украјини данас су се у Међународном суду правде (МСП) у Хагу први пут нашли лицем у лице правни заступници Украјине и Русије, преноси Ројтерс.

Званични Кијев и званична Москва послали су у Међународни суд правде своје правне тимове са више десетина адвоката.

Судско веће сачињено од 16 судија Међународног суда правде почело је саслушање тима Украјине, који тврди да је Москва прекршила споразум УН о борби против тероризма и да је, супротно одредбама тог акта, опремала и финансирала проруске снаге које су међународни истражитељи оптужили за обарање путничког млазњака изнад источне Украјине и погибију свих 298 путника и чланова посаде.

Украјина је такође затражила од МСП да наложи Русији да прекине да спроводи наводну дискриминацију кримско-татарске етничке групе на полуострву Крим, које је Русија анектирала 2014. године.

Високо рангирани украјински дипломата Антон Кориневич је у уводном обраћању прокоментарисао данашње разарање бране акумулације хидроелектране Нова Каховка у Херсонској области на југу Украјине и оптужио Русију да стоји иза подметнуте експлозије, иако поједини руски званичници тврде да је брана уништена украјинским гранатама.

„Русија не може да нас победи на бојном пољу и зато циља цивилну инфраструктуру покушавајући да нас примора на потчињавање“, рекао је Кориневич на данашњем саслушању.

Према његовим речима, акције Русије су акције терористичке државе.

Zelenski: Ruske snage digle branu u vazduh iznutra

Преузмите андроид апликацију.