Почетна > Свет
Свет

Украјинске службе први пут преузеле одговорност за нападе на Кримски мост

Украјинске безбедносне службе први пут су отворено преузеле одговорност за напад дроновима на Кримски мост, пошто су ЦНН-у доставиле ексклузивни снимак који приказује тренутак у јулу када су користиле експериментални поморски дрон за напад на Кримски мост, пружајуц́и нове детаље и упозоравајући да ће уследити још таквих напада.
Фото: Танјуг/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

У нападу 17. јула оштећене су коловозне траке на Кримском мосту, а руске власти су тада саопштиле да су погинула два цивила.

Шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Васил Маљук рекао је за ЦНН да је дрон који је коришћен у том нападу назван „Морска беба“, да поморски дронови представљају јединствени изум СБУ и да ниједна приватна компанија није била у то укључена.

Маљук је истакао да је поморским дроновима изведен и успешни напад на велики руски јуришни брод „Оленгорски Горњак“ у руској поморској луци Новоросијск, као и на руски танкер СИГ, мислећи при том на нафтни танкер СИГ погођен у Црном мору, за који украјински званичници тврде да је превозио гориво за руску војску.

СБУ је ЦНН-у доставио видео снимак јулског напада на којем се види екран поморског дрона у тренуцима пре него што је избацио до 850 килограма експлозива на један од бетонских стубова Кримског моста.

Служба је доставила и два видео снимка на којима се види тренутак удара поморског дрона на деоницу пута моста, а затим још једна експлозија око пет минута касније, из супротног правца.

„Радимо на низу нових занимљивих операција, укључујући и воде Црног мора. Обећавам вам, биће узбудљиво, посебно за наше непријатеље“, навео је Маљук.

Маљук је такође преузео одговорност за први напад на Кримски мост 8. октобра прошле године, али је одбио да саопшти детаље.

Он је рекао да је јулски напад дроном био производ вишемесечних припрема и да је то била заједничка операција са украјинском морнарицом.

„У завршној фази припрема нисмо могли ни да размишљамо о спавању или храни“, рекао је Маљук за ЦНН.

Навео је да се поморски дронови производе у подземном производном погону на територији Украјине.

Kijev: Prvi teretni brod napustio Odesu koristeći novi privremeni koridor

Преузмите андроид апликацију.