Почетна > Свет
Свет

Украјинска криза из дана у дан: Жестоке борбе у Херсонској и Доњецкој области

Рат у Украјини – 255. дан. Најжешће борбе воде се у Херсонској и Доњецкој области. Вашингтон најавио нову војну помоћ Украјини од 400 милиона долара, док Холандија саопштава ће са САД и Чешком испоручити Украјини тешку војну опрему.
Фото: Танјуг/AP/Evgeniy Maloletka

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио да је због руских напада 4,5 милиона Украјинаца остало без струје. Руски председник Владимир Путин потписао закон којим се дозвољава мобилизација људи који су починили тешка кривична дела.

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се дозвољава мобилизација људи који су починили тешка кривична дела, наводећи да је у тој земљи до сада мобилисано 318.000 људи у оквиру делимичне мобилизације.

Руски председник изјавио је и да важно евакуисати цивиле из зоне борбених дејстава у Херсонској области. У граду Херсону јуче уведен целодневни полицијски час, у ишчекивању украјинске контраофанзиве.

С друге стране, украјински председник Володимир Зеленски оптужио је Русију за „енергетски тероризам“, истичући да је због руских напада 4,5 милиона Украјинаца остало без струје.

Вашингтон, у међувремену, најавио нову војну помоћ Кијеву вредну 400 милиона долара, док Холандија саопштава да ће са САД и Чешком Украјини испоручити тешку војну опрему, укључујући и 90 тенкова.

Земље Г7 и Аустралија договориле су се на састанку у Немачкој да одреде фиксну цену руске нафте. Из Стејт департмента Џејмс О’Брајен, надлежан за координацију санкција Русији, истовремено, изјавио је да је 5. децембар кључни датум за ограничење цене руске нафте, као и да би та мера од тада требало да почне да се примењује.

Путин: Сукоб са украјинским неонацистима је био неизбежан

Преузмите андроид апликацију.