Почетна > Бизнис
Бизнис

Украјина затражила замрзавање отплате 23 милијарде долара дуга

Украјина је затражила од међународних кредитора, укључујући западне силе и највеће светске инвестиционе компаније, да замрзну отплату њеног дуга на две године како би могла да усмери своја све мања финансијска средства на потискивање руских војних трупа.
Фото:WikimediaCommons/Andrew Bossi from Laurel

Украјинско Министарство финансија, суочено с падом бруто домаћег производа (БДП) од 35 до 45 посто ове године након напада Москве у фебруару, саопштило је данас да се нада да ће до 9. августа финализирати одлагање сервисирања свог дуга од око 20 милијарди долара, извештава Ројтерс.

Замрзавање, које су брзо подржале водеће западне владе и велики фондови који позајмљивали средства Кијеву, одложило би отплату дуга од око 1,2 милијарде долара који доспева већ почетком септембра.

Агенција „Блумберг“ преноси, такође, да влада у Кијеву жели да се договори са имаоцима њених обвезница о двогодишњем замрзавању отплате дуга, прецизирајући да је данас поднела званичан захтев за реструктурирање 22,8 милијарди долара државног дуга.

Група кредитора у Париском клубу сложила се да суспендује отплату дуга до краја 2023. и позвала друге кредиторе да учине исто, додаје њујоршка агенција.

У предлогу Украјине, објављеном на веб страници владе, каже да би „сви датуми доспећа плаћања камата на обвезнице“ били одложени према плану.

Према Ројтерсу, Кијев планира, у настојању да избегне оно што би било класификовано као тешко неизвршавање дужничких обавеза, да понуди зајмодавцима додатна плаћања камата када период замрзавања истекне.

Украјина процењује свој фискални мањак на 5,0 милијарди долара месечни, што према рачуници економиста гура њен фискални дефицит на 25 процената БДП-а, у поређењу са само 3,5 посто пре сукоба.

Gasprom čeka papire od Simensa za reinstaliranje turbine

 

Преузмите андроид апликацију.