Почетна > Бизнис
Бизнис

Украјина прогласила ПепсиКо и Марс за „међународне спонзоре рата“

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције додала је данас велике прехрамбене корпорације ПепсиКо и Марс на листу „међународних спонзора рата”.
Фото: Unsplash/1898sc

Упркос обећању да ће смањити своје пословање, обуставити рекламне активности и производњу у Русији, компаније настављају да раде у тој земљи, „плаћају значајне порезе у државни буџет и подржавају економију агресора”, преноси Кијев индепендент.

ПепсиКо је амерички мултинационални произвођач хране, грицкалица и пића који се продаје у више од 200 земаља. Портфолио брендова компаније укључује Лаи’с Доритос, Читос, Геторејд, Пепси-Кола, Маунтин Дју, Куакер, СодаСтрим и друге.

Лаy’с чипс је, како се наводи, укључен у оброке руских војника. По нето добити, ПепсиКо је четврта највећа компанија у прехрамбеној индустрији у Русији, са 19 фабрика и око 20.000 запослених.

Током прве године пуне инвазије на Украјину, руски огранак ПепсиКо повећао је свој нето профит за 333 одсто у односу на 2021, достигавши 525 милиона долара и уплатио више од 115 милиона долара у државни буџет, наводи се у извештају.

ПепсиКо има више од 500 слободних радних места у Русији оглашених на својој веб страници.

„Отварањем радних места, стране компаније ослобађају Кремљ терета накнада за незапослене и повезаних социјалних проблема”, тврди агенција.

У међувремену, Марс је имао 377 милиона долара нето добити од пословања у Русији 2022. године, што је 59 одсто више него претходне године. Компанија има више од 100 слободних радних места у Русији. Ове бројке су у супротности са обећањем Марса да ће смањити своје руско тржиште након што је почео свеопшти рат против Украјине.

„Свака добит од руског пословања биће коришћена у хуманитарне сврхе. Компанија неће увозити ни извозити производе”, наводи се у саопштењу корпорације на које се позива Агенција.

Марс је четврта по величини приватна компанија у САД, са најпознатијим брендовима Марс, Сникерс, Милки Веј, Твикс, Баунтy, М&М’с, Вискас. Украјинске власти су додале да је Марс радио у Русији више од 30 година, уложио 2,5 милијарди долара у економију земље и отворио 10 фабрика на руској територији, преноси Танјуг.

U Americi stopa nezaposlenosti u avgustu porasla na 3,8 odsto

Преузмите андроид апликацију.