Почетна > Свет
Свет

Украјина прети Мађарској?

Саветница украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту, а то је цев нафтовода „Дружба“ која иде преко украјинске територије и са којим би, како је рекла, „могло нешто да се деси“.
Фото: WikimediaCommons

Зеркаљ сматра да је Мађарска, која се противи увођењу санкција ЕУ на руску нафту, искористила ситуацију у Украјини и да је практично прибегла уцењивању ЕУ.

„У рукама Украјине је одлична полуга – нафтовод “Дружба“ “, рекла је она на Кијевском форму о безбедности и подсетила да одвојена цев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом „нешто могло да се деси“, преноси Спутњик.

„Тако нешто би било умесно, али у рукама председника и владе је да решавају политичка питања, да ли заиста желимо да разговарамо са премијером Виктором Орбаном језиком који разуме и који намеће Унији или још нисмо спремни на то“, додала је Зеркаљ.

Нафтовод „Дружба“ почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.

Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу.

Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

ЕУ је увела пет пакета санкција против Русије, а у припреми је и шести пакет у чијем је доношењу главна тачка спорења ембарго на увоз руске нафте.

Мађарска блокира усвајање шестог пакета санкција уз образложење да ће то негативно утицати на њену економију.

Rusi koristili „iskander“ za udar na vojni objekat u Ukrajini (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.