Почетна > Свет
Свет

Украјина позвала на састанак СБ УН поводом експлозије на ХЕ Каховка

Украјина је данас позвала на хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација на којем би се разговарало о, како је навела, “руском терористичком нападу“ на брану Каховка на југу Украјине.
Фото: Танјуг/Ukrainian Presidential Office via AP

У саопштењу украјинског министарства спољних послова додаје се да та земља жели да Одбор посматрача нуклеарног наоружања УН, такође разговара о експлозији, и затражила увођење нових међународних санкција Русији, а посебно руској ракетној индустрији и нуклеарном сектору.

Украјински и руски званичници окривили су једни друге за пробијање бране на Дњепру, која је под контролом Русије, што је довело до евакуације људи који живе низводно, преноси Ројтерс.

“Сматрамо да је руско детонирање бране терористички акт против критичне украјинске инфраструктуре, који има за циљ да изазове што више цивилних жртава и што је могуће више разарања“, наводи се у саопштењу министарства.

Министарство је позвало међународну заједницу да осуди Русију због експлозије и оценило да Москва треба да плати компензацију за последице.

“Такође апелујемо на земље чланице Г7 и ЕУ да хитно размотре увођење нових далекосежних санкција Руској Федерацији, посебно у вези са руском ракетном индустријом и нуклеарним сектором“, наводи се у саопштењу.

Peskov: Kijev izveo sabotažu na brani da prekine vodosnabdevanje Krima

Преузмите андроид апликацију.