Почетна > Бизнис
Бизнис

Украјина обуставља транзит руског гаса у Европу

Оператор гасног транспортног система Украјине (ГТСОУ) од сутра обуставља транзит гаса у Европу преко гасне станице „Сохрановка“ која се налази у Луганској области, наводи се у саопштењу оператора.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Украјина је наставила да буде главна транзитна рута за испоруке руског гаса Европи чак и након што је Русија извршила инвазију на ту земљу 24. фебруара, преноси Ројтерс.

Наводи се да даљи транспорт гаса преко станице „Сохрановка“ и пограничне компресорске станице „Новопсков“ није могућ због тога што су наступиле „околности више силе“ није могућ.

Како је саопштио ГТСОУ „околности више силе“ су у чињеници да су две станице под контролом Русије због чега је дошло до „мешања окупационих снага у техничке процесе“.

Компресорску станицу „Новопсков“ у области Луганск на истоку Украјине руске снаге су заузеле убрзо након што је инвазија почела, а кроз њу пролази скоро трећина гаса који се испоручује из Русије у Европу, што је до 32,6 милиона кубних метара дневно.

Компанија је саопштила и да је „у циљу испуњавања транзитних обавеза према европским партнерима могуће привремено пребацивање недоступних капацитета са тачке ‘Сохрановка’ у тачку ‘Суџа’, која се налази на територији која је под контролом Украјине“, наводи Ројтерс.

Oslabio promet na Beogradskoj berzi, indeksi u minusu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке