Почетна > Свет
Свет

Украјина најавила забрану црквама повезаним са Русијом

Украјинска влада припремиће закон којим се забрањују цркве повезане са Русијом, у складу са потезима које председник Украјине Володимир Зеленски сматра неопходним како би се спречила Москва да „слаби Украјину изнутра“, пренео је данас Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP/Bernat Armangue

Национални савет за безбедност и Савет за одбрану Украјине саопштили су влади да направи нацрт закона након низа упада на парохије за које Кијев каже да можда добијају наредбе од Москве.

Безбедносно веће такође је наредило истрагу о наводним „субверзивним активностима руских обавештајних служби у религиозним установама Украјине и позвало на санкције против неименованих лица“.

Претходно је украјински председник Володимир Зеленски рекао да су највиши украјински безбедносни званичници наредили истрагу о активностима Украјинске православне цркве (УПЦ) повезане са Москвом, као и да ли УПЦ има право да обавља активности у манастиру Кијевско-печерске лавре, који представља један од најзначајнијих верских објеката за православне Русе и Украјинце.

У свом јучерашњем видео обрац́ању, Зеленски је рекао да ц́е влада поднети парламенту нацрт закона о забрани верских група „повезаних са центрима утицаја у Русији“.

„Морамо да створимо услове да ниједан актер који зависи од државе агресора (Русије) не може да манипулише Украјинцима и ослаби Украјину изнутра“, рекао је Зеленски.

Пре три године васељенски патријарх Вартоломеј предао је указ о аутокефалности поглавару Православне цркве Украјине, која се тако формално одвојила од Руске православне цркве.

Са друге стране, старија и већа Украјинска православна црква имала је 2018. године више од 12.000 парохија.Као огранак Руске православне цркве налази се под духовним ауторитетом патријарха Кирила са седиштем у Москви.

Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.