Почетна > Свет
Свет

Украјина мора да добије рат!

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да Кијев мора да добије рат против Москве, да направи од руског напада на Украјину стратешки неуспех руског председника Владимира Путина.
Фото: Танјуг/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

На Светском економском форуму у швајцарском Давосу окупља се више од 2.000 политичких и бизнис лидера, као и бројних експерата, а Фон дер Лајен је истакла да „московски правилник као да долази из другог века“, пренео је Ројтерс.

„Русија третира милионе људи, не као људска бића, већ као безличну популацију коју треба премештати или контролисати као бафер зону између војних снага, покушавајући да тенковима згази аспирације целе нације“, сматра председница Европске комисије.

Она је нагласила да Украјина мора да добије рат и да се показе да је Путинова агресија била „стретешка грешка“.

Фон дер Лајен је истакла да Русија користи храну као оружје са глобалним последицама, понашајући се на исти начин као и у енергетском сектору.

„Глобална сарадња је противотров за руске уцене. У руско-окупираној Украјини, војска Кремља конфискује житарице и машинерију, а руски бродови у Црном мору блокирају украјинске бродове пуне пшенице и уљарице“, навела је Фон дер Лајен.

Patrušev: Rusija ne juri rokove u operaciji u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.