Почетна > Свет
Свет

Украјина ће тражити арбитражу СТО због пољског ембарга на увоз жита

Украјина ће се затражити арбитражу Светске трговинске организације (СТО) због одлуке Пољске да продужи забрану увоза житарица, најавио је украјински премијер Денис Шмихал.
Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Он је нагласио да упркос рату и руској блокади лука, Украјина поштује своје обавезе према Споразуму о придруживању са ЕУ и права СТО.

„Немамо намеру да наудимо пољским пољопривредницима. Веома ценимо подршку пољског народа и пољских породица. Али у случају кршења закона о трговини у интересу политичког популизма пре избора, Украјина ће бити принуђена да се обрати арбитражи СТО како би добила надокнаду за кршење Општег споразума о царинама и трговини (ГАТТ)“, написао је Шмихал на платформи „X“ (бивши Твитер).

Пољска и још четири земље ЕУ увеле су у мају забрану увоза украјинског жита. У почетку је то била иницијатива на нивоу појединих држава, али је касније одобрена од стране Европске комисије.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да његова влада неће укинути ембарго на увоз украјинског жита 15. септембра, као што је планирано, јер би то, како је рекао, нанело штету пољским пољопривредницима.

Он је истакао да Пољска, без обзира на одлуке Брисела, неће отворити границе за украјинско жито.

EU će ove nedelje obustaviti sankcije trojici ruskih biznismena

Преузмите андроид апликацију.