Најважније што се тиче процеса мршављења је тајминг.
Пролеће доноси већи број људи који размишљају о промени исхране како би се припремили за летњу сезону. Брзина губитка килограма често је питање од интереса, а одговоре на ова питања пружа Саша Плећевић, познат као др Филгуд.
„Све зависи од различитих фактора као што су пол, старост, тренутна тежина особе… На пример, особа која има 120 килограма, а циљ јој је достићи 80 килограма, може изгубити и до 15-20 килограма за месец дана. Међутим, важно је нагласити да није сваки начин губитка килограма здрав. Прави здрав губитак килограма подразумева губљење масти, а не мишића, воде или важних хранљивих материја“.
Др Филгуд истиче да је кључно придржавање правилног начина исхране, без обзира да ли желите смршати или се угојити.
„Прва ствар коју треба узети у обзир је тајминг оброка. Иако се разликује у зависности од начина живота, уобичајено је да доручак буде у 9 сати, ужина у 12, ручак у 15, а вечера око 18 сати. Након тога, препоручује се лагани оброк попут поврћног потажа око пола сата након вечере, а вечера се конзумира између пола седам и седам сати. Важно је не јести ништа до следећег јутра, јер добар сан игра кључну улогу у процесу мршављења. Дакле, кључни су термини 9, 15 и 19 сати, уз услов да се легне у 22 сата и спава око осам сати“.
Он истиче и важност онога што једемо и колико тога једемо.
„Важно је бити умерен у исхрани. Треба избегавати прекомерну конзумацију соли, шећера, белог брашна и масне хране, али повремено уживање у таквим намирницама није штетно ако се конзумира умерено. Такође, важно је прилагодити унос хране својим потребама, водити рачуна о уносу течности и лећи на спавање у одговарајуће време“.
Као четврту важну ставку, др Филгуд истиче начин припреме хране.
Наравно, физичка активност такође игра кључну улогу.
„Хипокинезија је један од проблема савременог друштва – недовољна физичка активност. Наш организам је дизајниран за кретање, тако да је важно бавити се неком врстом физичке активности. Такође, треба обратити пажњу на неправилан начин исхране и орторексију, поремећај који се карактерише претераном забринутошћу око здраве исхране“.
С обзиром на доступност различитих врста воћа током лепог времена, важно је обратити пажњу на правилно време конзумације.
„Сада када је сезона воћа у пуном јеку, битно је знати да се воће конзумира сат времена пре или три сата након оброка. Такође, важно је напоменути да воду треба конзумирати пола сата пре или сат времена након оброка, избегавајући пијење одмах након јела како би се очувало правилно варење“.
Преузмите андроид апликацију.