Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уколико вам се ауто прегреје, ово никако не радите – иако бисте то прво урадили!

Многи се одлучују да ауто зауставе и угасе га у нади да ће то решити проблем температуре, али то је погрешно размишљање.
Фото: Pexels/Mart production

Летње температуре су пред нама, а као што људима није пријатно да горе на сунцу, ни наши аутомобили нису најсрећнији због тога, посебно када су упаљени и дуго се возе или стоје у некој гужви на путу.

Многи возачи приметили су да им се лети чешће прегрева ауто, те се успаниче када примете казаљку за температуру како прелази на црвени део. Тада у страху праве грешке које им нису од помоћи.

Наиме, многи се одлучују да ауто зауставе и угасе га у нади да ће то решити проблем температуре, али то је погрешно размишљање.

Тада престаје циркулација расхладне течности, па долази до још више температуре, која може довести до оштећења мотора. То посебно важи за турбо моторе јер се турбина хлади уљем, а ради на високој температури.

Из тог разлога веома је битно знати цаке које привремено могу да реше проблем прегревања мотора, које нису пријатне за возаче, али свакако олакшавају рад вашем аутомобилу.

Најбоље је да зауставите аутомобил, избаците га у лер и искључите климу. Оставите га да ради тако неко време и он ће се охладити. Док чекате да се то догоди, изађите из аутомобила да се не бисте и ви без разлога кували.

Уколико заустављање аутомобила у тренутку није могуће, одговарајуће решење је и да уместо климе укључите грејање на најјаче.

Топао ваздух из мотора излазиће у кабину, те ће мотор почети да се хлади, а да вама не би било лоше од температуре, саветујемо вам да отворите широм прозоре и уживате у циркулацији свежег ваздуха.

Ovo je važan razlog da nikada ne uključite klimu čim uđete u auto

Преузмите андроид апликацију.