Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уколико се још увек двоумите: Пет разлога да, већ вечерас, заспите поред свог пса

Барбара Сантини, америчка психолошкиња је објавила пет одличних разлога.
Фото: Pexels/Josh Sorenson

Да ли спавате поред свог кућног љубимца? Чак 56 посто власника паса је изјавило да то ради, а стручњаци су сада открили да то доноси бројне здравствене предности.

Барбара Сантини, америчка психолошкиња је објавила пет разлога да већ вечерас, уколико то нисте имали обичај да радите, заспите поред свог крзненог пријатеља.

Квалитетнији сан

Истраживање је показало да љубимац у кревету може да ублажи тескобу, побољша расположење и створи добро окружење за одмор. – Спавање с кућним љубимцима подстиче производњу и ослобађање више окситоцина.

Када нам је ниво окситоцина повећан, већа је вероватноћа да ћемо доживети потпуно опуштање тела. Ово ће стимулисати тета мождане таласе који се јављају током РЕМ фазе сна – каже Сантини.

Ојачани имунитет

Дељење кревета са животињом може позитивно да утиче на имуни систем. – Кућни љубимци подстичу разноликост микроорганизама у дому и истраживања показују да ваш имуни систем јача када је изложен разноликости микроорганизама – каже Барбара.

Такође је утврђено да кућни љубимци могу да помогну у снижавању крвног притиска, а бебе имају мању вероватноћу да ће имати алергије.

Повећана удобност и сигурност

Крзнени пријатељи могу да помогну у створању осећаја сигурности и заштите током ноћи. – Кућни љубимци стварају сигурну и пријатну атмосферу својом топлином, стабилним откуцајима срца и заштитничком природом – тврде научници.

Чишћа постељине

Веројатније је да ће власници кућних љубимаца често чистити кућу због накупљања прљавштине, поготово током летњих месеци. – Девет од десет постељину пере на сваке две недеље, али то није довољно и неће држати алергене подаље током лета.

Кућни љубимци пружају додатан разлог да одржавате кућу уредном, спавање с њима може да вас подстакне да чешће мењате постељину – тврди психолошкиња Сантини.

Јачање поверења

Не уживају само људи у предностима дељења кревета с љубимцем. Наиме, животиње ће притом развити већи ниво поверења, а то ће олакшати комуникацију и побољшати међусобни однос.

Pitanja koja bi trebalo da postavite detetu posle škole

Преузмите андроид апликацију.