Почетна > Бизнис
Бизнис

УК мења правило о течностима у ручном пртљагу

Поједини аеродроми су одлучили да уклоне ограничење за ношење више од 100 мл течности у ручном пртљагу. Очекује се да одредба ступи на снагу 2024. године.
Фото: Unsplash/jeshoots

Ограничење од 100 мл по посуди за течност у ручном пртљагу многима отежава паковање, јер осим воде за пиће, то важи и за шампоне, гелове за туширање, производе за шминкање и све што је течно.

За свако путовање, према одредби из 2006. након терористичког напада на аеродрому Хитроу, све течности се додатно пакују у пластичне кесе које се могу поново затворити.

Осим што је на овај начин незгодно паковати хигијенске потрепштине и остале намирнице, већина људи заборавља овакве кесе, а различити аеродроми имају различите прописе о томе колика торба мора бити велика и колико малих флаша у њој је дозвољено. Због тога се стварају велике гужве и често се отварају путнички кофери због, на пример, дезодоранса или креме, који не подпадају под ову категорију.

Напредак у технологији знатно је олакшао обезбеђењу да идентификује потенцијалне опасне супстанце, па ће сви велики британски аеродроми укинути ово правило 2024. године. Пртљаг ће проћи кроз посебне ЦТ скенере који ће створити 3Д слику, а резултати су задовољавајући и доводе до укидања оваквих забрана.

Упркос овим променама, остале одредбе о ручном пртљагу ће остати исте, као што је забрана путовања са оштрим предметима или већим маказама.

FIC pouzdan parter Srbije u kreiranju investicione klime

Преузмите андроид апликацију.