Почетна > Свет
Свет

Ухапшене 22 особе осумњичене за напад у Истанбулу

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу оптужио је јутрос курдске екстремисте за експлозију у којој је погинуло шест људи у главној трговачкој улици у Истанбулу и саопштио да је полиција привела 22 особе осумњичене за учешће у нападу, укључујући и особу која је поставила бомбу, али није прецизирао ког је пола.
Фото: Танјуг/AP/Francisco Seco

Сојлу је рекао да је наређење за напад на истанбулску авенију Истиклал уздато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против милиције сиријских Курда ИПГ, преноси Ројтерс.

„Сматрамо да је инструкција за напад стигла из Кобанија“, рекао је Сојлу, и навео да је бомбаш прошао кроз Африн, још један регион на северу Сирије.

„Особа која је поставила је бомбу је приведена. Претходно је приведена још 21 особа“, казао је Сојлу.

У ТВ вестима приказани су снимци једне особе, по свему судећи жене, која оставља пакет са бомбом испод уздигнуте цветне леје у авенији Истиклал, популарном туристичком одредишту.

Педесетак људи је отпуштено из болнице након јучерашњег напада, али постоји забринутост да би Турска могла бити мета других бомбашких напада, као и 2015. и 2017. године када је изведена серија сличних терористичких акција.

Истанбул је у прошлости био на мети курдских екстремиста, припадника левичарских организација.

Инфлација у Турској премасила у октобру 85% на годишњем нивоу

Преузмите андроид апликацију.