Почетна > Бизнис
Бизнис

Угаљ и гас највећи добитници на робним берзама у 2022.

Угаљ и природни гас закључиће 2022. годину као највећи добитници на робним берзама, јер је глобална енергетска криза изазвана руско-украјинским ратом довела до оштрог раста њихових цена.
Фото: Pixabay/OnzeCreativitijd
Процењује се да би узлазни тренд могао да буде настављен у 2023. години у условима ограничене понуде, пише Ројтерс.

Индустријски метали, руда гвожђа и гумарски сектор су на путу да заврше годину на негативној територији, при чему је паду њихових котација у 2022. допринела строга кинеска политика нултог ковида и страх од светске рецесије.

На тржиштима пољопривредних производа, укључујући житарице и палмино уље, цене су скочиле у марту до рекордних нивоа због неповољних временских услова и поремећаја у ланцу снабдевања изазваних пандемијом, али је већи део тих добитака елиминисан у другој половини 2022.

„Упркос недавном паду цена, сировине ће вероватно завршити годину као имовина са најбољим тржишним учинком…“, оцењује инвестициона банка Голдман Сакс у свом извештају о изгледима робних берзи у 2023.

„Из фундаменталне перспективе, тржишна поставка већине робе у следећој години има тенденцију раста већу него у било ком тренутку од када смо први пут предвидели суперциклус у октобру 2020.“, наводи се у извештају Голдман Сакса.

Ова година је била најбурнија на светским тржиштима гаса јер је Русија смањила испоруке Европи, посебно након експлозија на главном руском гасоводу Северни ток у септембру, што је европске земље навело да крену с увозом рекордних количина од других добављача како би осигурале испоруке гаса за зиму.

Раст потражње за течним природним гасом (ЛНГ) услед смањене понуде гаса који се транспортује цевоводом, извршио је огроман притисак на глобално тржиште и подстакао енергетску кризу која је гурнула цене „плавог енергента“ на историјски максимум.

Цене угља на терминском трговању (фјучерс уговори) у Њукаслу узлетеле су за скоро 140 посто у 2022. години, највише од 2008. Велпродајне цене гаса на америчком и холандском терминском тржишту више су за око 20 посто него прошле године, при чему бележе раст трећу годину заредом.

С обзиром на то да ће Европа после ове зиме наставити снажан увоз ЛНГ-а како би обновила залихе гаса за следећу годину, очекује се да ће цене гаса остати повишене у 2023. услед ограничене понуде.

Kurs dinara prema evru iznosiće 4. januara 117,3205


Преузмите андроид апликацију.