Почетна > У октагону
Остали спортови У октагону

UFC 281: Алекс Переира победио Адесању, Женг боља од Еспарзе

Феноменално борилачко вече у Њујорку донело нам је прави спектакл, све борбе главног дела програма завршене су прекидима – Переира је нокаутирао Адесању и постао нови шампион, Вејли Женг натерала је Еспарзу на предају и поново постала првакиња, Поирије завршио Чендлера у великој борби
Фото: PrtSc/Twitter/UFC

Израел Адесања, шампион и најбољи борац средње категорије на „UFC 281“ имао је прилику да брани своју шампионску титулу против човека који му је нанео тежак пораз нокаутом док су и један и други били искључиво такмичари у кикбоксу, Алекса Переире. Како је Алекс Переира импресивно започео каријеру у највећој светској ММА организацији, брзо је добио прилику да изазове шампиона. (Переира је Адесању два пута победио у кикбокс рингу).

Иако је Адесања ушао као фаворит у овај меч, знатно искуснији и доказани шампион када је ММА у питању, и био надомак тога да шести пут одбрани свој шампионски појас, Алекс Переира стигао је до највећег успеха у каријери.

Прва рунда донела нам је размене на ногама којима су и један и други потврдили реноме кикбоксера највише светске класе. Имали су успеха на ногама и један и други, иако је Переира константно вршио притисак и покушавао да држи шампиона Адесању леђима уз жицу. На самом крају рунде погодио је ручним комбинацијама одлично Адесања и успео да уздрма Переиру којег је звоно за крај рунде највероватније спасило.

Друга рунда нам је донела сличан развој борбе, притисак Переире и успешне ударце са једне и друге стране, уз нешто што иначе нисмо имали прилике да видимо у мечевима првака, Адесањине покушаје иницирања клинча и покушаје превођења борбе у партер. Ипак, пред сам крај рунде Переира добро погађа високим ножним ударцем, и завршава рунду успешним обарањем.

Трећа рунда била је добра за Адесању, након ударачких размена борци су се нашли у партеру и првак је коначно имао прилику да покаже да је искуснији када је о рвачком и партерном сегменту борбе реч. Покушавао је да узме леђа Переири и задавао ударце, након тога је завршио у горњој позицији у гарду Переире који је деловао прилично уморно.

То се видело и у четвртој рунди, јер притисак Переире није био као у прве две рунде. Израел Адесања одлично је погодио десним директом који је иначе пролазио у претходним разменама. Било је још борбе у клинчу, и неколико добрих удараца са обе стране, и чинило се да је шампион Адесања свеукупно у предности када су бодовне листе у питању.

Алекс Переира агресивно је кренуо у петпј рунди, док је Адесања опет иницирао клинч и борбу на жици. Ипак, добар ниски ножни ударац „low kick“ избацио је Адесању из равнотеже што је дало мотива бразилском борцу да још јаче крене са притиском. Након тога Переира одлично погађа десном руком коју је испратио страховит леви кроше који је уздрмао Адесању, и искусном ударачу Переири није било тешко да ручним комбинацијама натера судију да прекине борбу и сачува уздрманог првака.

Алекс Переира тако је прекинуо доминацију Адесање у средњој категорији и постао „UFC“ шампион у великом стилу.

 

Вејли Женг импресивно се вратила на шампионске стазе победом против првакиње, Карле Еспарзе, која није била успешна у својој првој одбрани шампионске титуле.

Еспарза је до шампионског појаса стигла подељеном одлуком судија против Роуз Намајунас, која је два пута узастопно победила Вејли Женг.

Од самог старта Женг је одредила ритам борбе. Добро је погађала ниским ножним ударцима, и покушавала понеким ножним ударцем у главу. Еспарза је чекала прилику за контру, и успела у неколико наврата да сруши Вејли Женг, али се кинеска боркиња боље сналазила и у партеру и успела да запрети завршницом и заврши у горњој позицији.

У другој рунди Кинескиња је била за нијансу агресивнија, док је Еспарза поново покушала превођење борбе у партер. Ипак, Женг се поново боље сналази и долази иза леђа Карле Еспарзе. Убрзо успева да склопи хват и гушењем натера Еспарзу на предају.

Доминантним наступом Вејли Женг вратила је свој шампионски појас.

 

Можда и најзанимљивији за публику био је дуел између Дастина Поиријеа и Мајкла Чендлера.

Ово је била прва борба за Поиријеа у 2022. Пре тога поражен је од стране Чарлса Оливеире, а претходно је два пута победио Конора Мекгрегора.

Чендлер је након победе над Деном Хукером, изгубио у борби за појас од Оливеире. Након борбе против Гејџија, и велике победе нокаутом против Тонија Фергусона, Чендлер је коначно стао и испред Поиријеа.

Прва рунда донела нам је окршај на ногама. Након мало споријег старта Чендлер погађа са неколико експлозивних крошеа. Имао је и Поирије успеха у ударачким разменама. Чендлер успева да сруши Дастина, иако пред сам крај рунде Поирије погађа одлично и баца Чендлера у нокдаун, и чини се да је звоно за крај рунде било спас за Мајкла Чендлера.

У другој рунди Чендлер одлучује да користи своје супериорније рвање, и брзо руши Поиријеа. Задавао је Чендлер снажне ударце у партеру, и у једном моменту дошао иза леђа и покушао да заврши борбу гушењем. Добро се бранио Поирије. Неколико пута је Чендлер тражио гушење, али безуспешно. Свакако добра рунда за Чендлера који је у горњој позицији уз снажне ударце сачекао звук звона.

У трећој рунди Чендлер делује уморно, али ипак успева да преведе борбу у партер, међутим Поирије успешно реагује и завршава у бољој позицији. Након тога Дастин Поирије долази иза леђа Чендлеру и напада гушењем. Рука је испод браде Мајкла Чендлера, и није имао избора осим да преда.

Поирије тако на импресиван начин стиже до велике победе над Чендлером.

 

Savo „Hitmen“ Lazić i Ognjen Mićović – Između borilačke i trenerske karijere | U oktagonu #12 (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.