Почетна > У октагону
Остали спортови У октагону

UFC 270 – Нгану одбранио шампионски појас (ФОТО/ВИДЕО)

Френсис Нгану постарао се да тешка категорија и даље има истог владара, Фигуреидо проглашен шампионом након тесне борбе, Переира славио против Фиаља након све три одрађене рунде
Фото: PrtSc/Twitter/UFCEurope

Имали смо прилику да испратимо „UFC 270″, као што смо очекивали, донео нам је прегршт одличних борби, и две шампионске борбе као круну спектакла.

Наравно, највише најављивана и највише ишчекивана борба била је она између шампиона тешке категорије, Френсиса Нгануа из Камеруна, и привременог првака Сирила Гана из Француске. Бивши чланови истог тима коначно су добили прилику да се сретну у октагону.

Борба је кренула онако како смо очекивали – Нгану је кренуо опрезно, али у свом стилу. Тражио је прилику за ручне комбинације и евентуални погодак којим би завршио борбу, док је Ган одабрао тактику са пуно кретања, и борбу са веће дистанце.

Чињеница да се борци међусобно јако добро познају вероватно је допринела опрезнијем приступу и са једне и са друге стране. Нгану је био агресивнији у својим акцијама, али не и довољно превизан како би „ухватио“ Гана. Ган са друге стране приказао одлично кретање и избегавање опасности, уз успешне појединачне ударце рукама и ногама које је задавао. У прве две рунде публика није била одушевљена оним што види.

У трећој рунди Нгану је свима приредио изненађење – видели смо експлозивно обарање шампиона и долазак у горњу позицију. Успео је Француз да се извуче, али слично се десило и пред крај рунде, када је Нгану још једном оборио Гана, и осигурао рунду. Ган се први пут у октагону нашао на леђима, а првак који важи за неприкосновеног ударача и нокаутера пронашао је начин који би могао да му обезбеди победу у овој борби.

Фото: PrtSc/Twitter/UFCEurope

Наставак борбе пружио нам је сличан сценарио, камерунски борац успео је да покаже свој напредак у рвачком сегменту и у више наврата је успешно преводио борбу у партер, уз држање контроле и задавање удараца.

У петој рунди Ган је кренуо агресивније, и имао успешно обарање, међутим Нгану се одлично сналази у партеру и поново долази у горњу позицију, добро се брани од покушаја полуга које пласира изазивач, и уз довољну активност из горње позиције приводи борбу крају.

Једногласном судијском одлуком до победе и одбране титуле стиже Нгану, иако не у најзанимљивијој борби, и не на начин на који смо од њега навикли. Први пут Нгану долази до тријумфа судијском одлуком, уз приказ нових вештина и евидентног напретка у осталим сегементима ММА борбе.

Видећемо шта будућност доноси за камерунског борца будући да његов тренутни однос са председником „UFC“-а није најбољи.


Такође смо синоћ, на „UFC 270″ манифестацији имали велико задовољство да испратимо још једну важну шампионску борбу – финале велике трилогије између мексичког „UFC“ шампиона Брендона Морена и Бразилца Деивесона Фигуеиреда.

Да подсетимо, њихов први дуел одржан је на „UFC 256″ са нерешеним исходом. Два врхунска ратника, из Мексика и Бразила, поново су имали прилику да се нађу очи у очи на „UFC 263″, и Морено је у великој борби, средином треће рунде, успео да гушењем оствари највећи тријумф у својој професионалној каријери и домогне се појаса светског првака у мува категорији. Сада су имали прилику да у великом стилу окончају фантастичну трилогију – и пружили су још један одличан меч.

Занимљивих пет рунди, пуних узбуђења, на крају су донеле славље бразилском борцу, Деивесону Фигуеиреду. Иако по многима још једна тесна борба, која је могла бити проглашена нерешеном или отићи на страну Морена, на крају је припала новом шампиону.

Чињеница је да је током борбе Морено више нападао и више погађао, али чини се да је снажније ударце задавао Фигуеиредо. Верујемо да су два нокдауна ипак оно што је донело превагу и помогло судијама да се одлуче за новог шампиона. Ипак, многи се неће сложити са званичном одлуком, и поново, након још једне борбе у којој су одлучивале нијансе, ни након три одрађена меча, верујемо да овај „рат“ између два шампиона још увек није готов, и да постоји реална могућност да их у будућности видимо у четвртом међусобном окршају.

С обзиром на квалитет досадашњих борби које су нам приредили, верујемо да би сви љубитељи ММА спорта уживали и у евентуалном четвртом мечу.


Издвојили бисмо још и одличну борбу која је накнадно постала део „UFC 270″ манифестиције – борба између бившег „SBC“ шампиона и садашње „UFC“ звезде, Мишела Переире, и бившег „PFL“ и „Bellator“ борца из Португала, Андреа Фиаља, који је до највеће светске ММА организације стигао победом над српским борцем Стефаном Секулићем.

Гледали смо заиста занимљив дуел, прави судар стилова. Переиера је одлично тактички радио, уз пуно кретања и појединачне ручне и ножне ударце како би избегао опасне нападе Фиаља, који је изузетно опасан у ударачким разменама. Имали су успеха и један и други у својим нападима, али комплетније и конкретније је радио Переира. Фантастични ножни ударци, појединачни ударци рукама, у комбинацији са кретањем и понеким атрактивним нападом, на крају су донели победу Бразилцу и неутралисали су успешне акције, које је притиском и снажним ударцима, у неким моментима имао Андре Фиаљо. Ово је велика победа за Мишела Переиру, који наставља свој победнички низ, и верујемо да ће ускоро имати прилику да изазове неког из врха велтер категорије.


 

 

 

UFC 270 Countdown – Pogledajte detaljan uvod u spektakl koji nas očekuje ovog vikenda (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.