Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Учесници 16. Фестивала ношње, накита и оглавља „Бисерна грана“ на пријему у Градској кући

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је учеснике 16. Фестивала ношње, накита и оглавља „Бисерна грана“ који се одржава од 28. септембра до 1. октобра. Фестивал организује Културни центар „Младост“ из Футога под покровитељством Града Новог Сада.
Фото: Град Нови Сад

Он је јединствен у Србији, јер у центар пажње ставља народне ношње и оглавља, и окупља културно – уметничка друштва националних заједница Војводине, Србије и госте из региона. „Бисерна грана“ је носилац ЕФФЕ етикете од 2017. до 2023. године коју додељује Европска асоцијација фестивала.

„Бисерна грана“ на јединствен начин негује принцип очувања материјалне културне баштине и фолклорног наслеђа. Такође промовише очување народне ношње са простора наше земље, као битно обележје сваког културног идентитета. Овај фестивал је празник фолклора и смотра народних ношњи који сваке године окупи више од 500 учесника и 3000 посетилаца, што сведочи о његовом значају. Град Нови Сад изузетно цени и поштује рад и залагање Културног центра „Младост“ на очувању наше културе и традиције. Град ће увек подржати манифестације које се залажу за непролазне вредности и доприносе промоцији богатства културно уметничке баштине“ – рекао је Далибор Рожић.

Присутнима су се такође обратили представници Културног центра „Младост“ Александра Добрин и Милан Степанов који су се захвалили Граду Новом Саду на подршци.
Фото: Град Нови Сад

Према њиховим речима, реализујући Фестивал „Бисерна грана“ успостављена је изузетно успешна сарадња са појединцима, институцијама и удружењима, који се са различитих аспеката баве народном ношњом у земљи и региону. Како су истакли, циљ Фестивала је да презентује оригиналне ношње и оглавља, аутентичне материјале, технику израде и форме ношњи, старе технологије у производњи текстила и изради ношњи, али и да укаже на неопходност израде нових костима тако да буду што вернији оригиналима.

На пријему у Свечаној сали Градске куће, представљено је 25 парова који учествују у програму Фестивала. Завршница се одржава се у Српском народном позоришту, где ће у 19 часова, бити одржана ревија народних ношњи и костима. У програму ревије учествују културно уметничка друштва и колекционари из Србије, као и гости из Шпаније, Белорусије, Румуније, Словачке, Северне Македоније, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Хрватске. Публици ће се представити и гајдаши Вања Илијев из Србије, Серги Лијена из Шпаније, Витал Воранау из Белорусије, Андреј Велеслав Бабијар из Словачке, Добос Левенте из Мађарске, гитариста Стеван Јовић, вокална солисткиња Гордана Рогановић и Хор СНП. Улаз је бесплатан.

51. Novosadski noćni bazar, 6. oktobra na Ribljoj pijaci

Преузмите андроид апликацију.