Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ученици Светине гимназије постигли завидне резултате на ПИСА тестирању

Претходних дана Гимназији „Светозар Марковић“ у Новом Саду достављен је документ – Школски извештај са резултатима ПИСА тестирања за 2022. годину, креиран од стране Министарства просвете, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и ОЕЦД-а, са резултатима за нашу школу. Будући да су резултати изузетни, а нарочито у односу на државни просек, желимо да Вас о томе известимо.
Фото: Уступљене фотографије

ПИСА тестирање (PISA – Programme for International Student Assessment – програм међународне евалуације образовних постигнућа ученика) одржано је 2022. године у 80 држава света, из Србије је учествовало 180 школа, a међу њима и наша. Истраживачке области овог тестирања су биле математичка, читалачка и научна писменост, које се односе на примењивост теоријских занања у реалним животним ситуацијама у савременом свету.

Ученици Гимназије „Светозар Марковић“ постигли су резултате који су у светском врху: 516 бодова у домену читалачке писмености, што је одмах иза просека националних постигнућа ученика Сингапура који су први на светској листи са 543 бода (њихови бодови тичу се свеукупних постигнућа тестираних ученика свих средњих школа у Сингапуру). Научна писменост наших ученика је 545 бодова, што је непосредно иза просека ученика Сингапура (561 бод) и Јапана (546 бодова), док је математичка писменост са освојених 528 бодова, такође, престижан резултат и налази се непосредно иза просека постигнућа ученика Јапана, који су пети на светској листи са освојених 536 бодова.

На нивоу Републике Србије, постигнути су следећи резултати: математичка писменост: 440 бодова, читалачка писменост 440 бодова и научна писменост 447 бодова.

Ова висока постигнућа наших ученика на ПИСА тестирању у сагласности су са највишом оценом коју је у марту 2024. године добила Гимназија током екстерне евалуације Министраства просвете. Оценом се вреднује шест области квалитета рада, међу којима су и свеукупна постигнућа ученика.

Молимо Вас да о овим престижним резултатима за нашу Гимназију и нашу државу известите јавност.

Овом приликом честитамо свим ученицима који су учествовали у тестирању, професорима Гимназије, као и наставницима основних школа и породицама које су такође дале значајан допринос у постизању ових изузетних резултата.

Kako Novosađani biraju destinaciju za letovanje?

Преузмите андроид апликацију.