Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ученици ОШ „Ђорђе Натошевић“ осликали 14 икона на дар манастиру Карно

Ученици Основне школе „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада осликали су 14 икона и однели на дар манастиру Карно. Тим поводом, архимандрит Лука деци је поклонио икону Богородице Тројеручице из царске лавре манастира Хиландара са Свете Горе.
Фото: PrtSc/РТВ

Манастир Карно, древна задужбина Немањића из XIII века, посвећена је покрову Пресвете Богородице. Храм је 1992. године опљачкан и запаљен, а сав инвентар уништен. Изгорео је и иконостас. Племенити млади Новосађани одлучили су да допринесу обнови тог манастира.

„Ја сам сликала Светог Илију Громовника, цртали смо у византијском стилу и мислим да је ово било једно непоновљиво искуство. Надам се да ће бити још оваквих прилика да радимо зато што је ово стварно нешто што се ретко добија у животу“ – каже Тара Лончар из ОШ „Ђорђе Натошевић“.

Фото: PrtSc/РТВ

„Ја сам сликала Светог Георгија, он је поприлично био занимљив, имао је пуно детаља и имао је мач који је било много тешко да се уради где ми је наставник помогао“ –  објашњава Ленка Докмановић из ОШ „Ђорђе Натошевић“.

„Сликала сам Светог Стефана. Искрено изразито ми је значило што сам сликала ову икону управо зато што ми је то слава, сматрам да је то била једна изразито велика ствар за све нас и да нисмо свесни колику смо велику ствар учинили“ – истиче Тамара Јокановић из ОШ „Ђорђе Натошевић“.

Ученици научили шта значи бити иконописац

Сам процес сликања икона није био лак. Ученици су научили ту технику и шта значи бити иконописац.

„Они су се тим начином сликања сретали само на екскурзији где су евентуално видели фреске и иконе, тако да им је цео поступак стварања иконе непознат. Практично сам их ја научио од почетка како се ствара икона“ – каже Сава Станков, наставник ликовне културе у ОШ „Ђорђе Натошевић“.

Фото: PrtSc/РТВ

„У време короне долазили су овде у малим групама, кад год су имали слободног времена. Родитељи су највише захвални на томе што су они изашли из оквира својих станова, игрица и телефона и радили нешто креативно“, објашњава Недељко Ђорђић, директор ОШ „Ђорђе Натошевић“.

Овај срдачан допринос оплемењује простор са 14 икона, које дају неки нов живот и почетак. У плану је даља сарадња која ће употпунити манастир Карно и околину.