Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Ученици из Футога помажу болесној деци

Ученици одељења VIII-3 ОШ „Десанка Максимовић” из Футога спојили су традицију и хуманост, те су код Галерије Културног центра „Младост” припремили штанд на ком су продавали све оно што су правили са наставницама ликовног, домаћинства и хемије.
Фото: Градске инфо

Њихов крајњи циљ јесте да прикупе што више новца, јер је сав приход намењен лечењу деце која болују од ретких и тешких болести. С обзиром на то да је данас главна манифестација Футошка купусијада, ђаци су са својим наставницама на истом месту, а на продају нуде миришљаве свеће, сапуне, освеживаче простора, играчке, магнете, те слане и слатке производе, у нади да ће њихова мисија успети.

„Мислили смо да је ово скроз добра идеја јер ће на манифестацији бити велик број посетилаца, те ћемо имати више могућности да продамо наше производе“,  каже за лист „Дневник” ученица одељења VIII-3 Бојана Матковић.

„Није било тешко направити све те ствари, имали смо племенит циљ и знали да радимо све ово како бисмо помогли болесној деци. Мислим да смо урадили велики посао. Сјајан је осећај помоћи другоме, а ми смо поносни што то можемо.“

Наставница српског језика у ОШ „Десанка Максимовић” Светлана Пејин, иначе разредни старешина поменутог одељења, истакла је чињеницу да је ова идеја проистекла из догађаја од пре неколико година. Наиме, ђаци су за време пандемије коронавируса по киши, ветру и хладноћи стајали код КЦ „Младост”, у нади да ће продати све ствари које су донели, са истим хуманим циљем: помоћи болесној деци.

У футошкој осмолетки „Мирослав Антић”  је одржана Мини-купусијада, као увертира данашњој главној манифестацији Футошка купусијада.

Осим својих ђака, школа је угостила и малишане из футошких вртића „Биберче”, „Меда” и „Коцкица”, а на забаву су дошла и деца из ветерничког вртића „Златокоса”. Ове године акценат је стављен на здраве стилове живота, па су тако деца учествовала у спортском полигону „Разгибани купусићи”, који се одвијао у школском дворишту. Дисциплине су биле трка у yаковима, најбрже додавање главице купуса, а уместо чуњева у једној од игара граничници су били управо футошки купуси. Осим спортског надметања, посетиоци су могли да погледају и изложбу радова, уз пригодан културно-уметнички програм.

„Они су тада дали идеју, а ја сам их у потпуности подржала, те смо тако успели да прикупимо 150.000 динара, које смо проследили деци“, прича Светлана Пејин.

„Веома сам поносна на њих. Иако их подсећам да треба мало више да уче, знам да ће бити велики људи чистог срца. Прави хуманитарци. Из футошког Удружења жена „Креативни центар” имамо донацију ручних радова: капе, прслуке, yемпере. Све ће то моћи да се купи код нас на штанду, а уз све то понудићемо посетиоцима и право домаће кувано вино, како бисмо сакупили што више новца за децу којој је то најпотребније.“

U Novom Sadu obeležen svetski dan srpskog kola (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.