Немир, бигу, стрес су вероватно сви окусили у неком периоду свог живота.
Данас, чини се више него икада раније, смо стално под стресом, стално журимо, балансирамо између посла и породице, а све то може бити узрочник стреса.
Постоје особе које боље каналишу и излазе на крај са стресом, али са друге стране, много је особа које се теже носе са свим тим и заправо чешће пролазе кроз период анксиозности.
Примарно јесте да човек пронађе начин како да савлада стрес, да ли ће то бити кроз физичке активности, медитацију или кроз психотерапијску подршку, али постоје и неке обичне страви које ће помоћи да лакше пребродимо бригу и стрес. Конзумирање одређених намирница може нам помоћи у томе.
Магнезијум и омега – 3 масне киселине утичу на расположење
Доказано је да недостатак магнезијума, као и омега – 3 масних киселина, негативно делује на наше расположење.
Како бисте то променили, укључите у исхрану масну рибу, попут лососа, сардине, скуше…
Препоручује се конзумирање масне рибе бар два пута недељно. Омега – 3 масне киселине феноменално утичу на наше когнитивне функције, а самим тим и наше расположење ће бити позитивније.
Лосос и сардине, такође садрже и витамин Д, чији недостатак може бити узрочник депресије.
Семе бундеве је препуно магнезијума, а добро знамо да овај минерал доводи до опуштања мишиће и стабилизује симпатички нервни систем, чије преоптерећење може узроковати осећај анксиозности. Цинк је неопходан за развој мозга, а како га има у овим семенкама, конзумирајте их и тако обезбедите себи добро расположење и добро управљање емоцијама.
Такође, калијум кога има у семену бундеве, али и у другим намирницама, као што су банане, регулишу крвни притисак, али и фантастично утичу на смањење симптома стреса и анксиозности.
Триптофан поправља расположење
Наше тело користи триптофан како би се претворио у неуротрансмитере који утичу на побољшање нашег расположења. Висок ниво триптофана, можете пронаћи у тамној чоколади, која у себи садржи више од 70% какаа.
Доказано је да црна чоколада са високим удеом какаа утиче на ублажавање стреса код стидената.
Куркума смањује анксиозност
Куркумин, садржан у овом зачину, смањује упале и оксидативни стрес, те тако утиче на смањење анксиозности код особа. Додајте овај зачин чорбама и смутијима, нећете им покварити укус, јер је изузетно благ, али ћете себе умирити и обезбедити добро расположење.
Опустите се уз чај
Камилица садржи флавоноиде који има противупално дејство, смањују оксидативни стрес и има изузетна опуштајућа својства. Шоља чаја од камилице ће вас опустити и смањити симптоме анксиозности.
Зелени чај поседује амино кисулину теанин, која има умирујуће дејство, а истовремено повећава производњу допамина и сератонина који поправљају расположене и пружају осећај среће.
Преузмите андроид апликацију.