Почетна > Србија
Србија

У току репарација звона из 19. века које је кнез Милан Обреновић поклонио мештанима села Смедовац

Сеоско звоно у селу Смедовац код Неготина као и звоник биће реконструисани и после више од две деценије поново стављени у функцију обавештавања мештана о важним догађајима захваљујући средствима Европске уније из пројекта ЕУ за туризам и културно наслеђе, саопштила је данас мисија ЕУ у Србији.
звона
Фото: Танјуг/Никола Барбутов

Пројекат вредан 38.000 евра предвиђа реконструкцију звоника као и рестаурацију звона из 1872. године, које је дар кнеза Милана Обреновића мештанима.

Смедовац је једно је од познатих винских села Неготинске крајине, које чува традицију винарства, виноградарства и аутентичне српске народне архитектуре. Звоно је у своје време служило за обавештавање грађана. Различити тоналитети су били за сахране, за помене умрлима, у ратна времена да се нешто спрема, каже Драган Николић, мештанин Смедовца.

Како се истиче у саопштењу, извођењем овог пројекта на малом али битном објекту за очување културног наслеђа источне Србије, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, која спроводи овај пројекат Европске уније, показује бригу и разумевање за очување не само капиталних споменика културе за очување споменика и традиције у малим срединама. Радови на звонику су започети, а звоно се налази у Београду на стручној репарацији.
Фото: Танјуг/Никола Барбутов

Европска унија улаже много у заштиту културног наслеђа у Србији. Не само у монументалне објекте, већ и у овакве мале споменике, важне за локалне заједнице. Овај пројекат радимо у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе и све што се обнавља је аутентично, из 19. века, наводи Александер Бец, вођа пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам.

Након репарације и док чека повратак у Смедовац, звоно ће бити изложено у Народном музеју у Београду.

Пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам финансира Европска унија, суфинансира Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Gašić položio je kamen temeljac za novi objekat Sektora za vanredne situacije

Преузмите андроид апликацију.