Почетна > Свет
Свет

У Швајцарској почиње дводневни мировни самит о Украјини

У Швајцарској данас почиње дводневни мировни самит о Украјини уз учешће 100 делегација из целог света, али не и Русије.
Фото: Танјуг/Michael Buholzer/Keystone via AP

Швајцарска влада саопштила је да је 100 делегација потврдило учешће, међу којима су 92 земље и осам организација.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада као домаћин самита навела да ће скуп имати за циљ да „заједнички дефинише мапу пута“ како да укључи Москву и Кијев у будући мировни процес, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Швајцарска у јануару пристала да буде домаћин самита, на захтев украјинског председника Володимира Зеленског, и да је покушала да придобије подршку за то међу земљама које имају боље односе са Москвом од водећих западних сила.

Русија је одбацила самит као губљење времена, а Кина је саопштила да мировни преговори немају смисла ако и Русија и Украјина не учествују.

На самит у хотелу Бургеншток изнад језера Луцерн у централној Швајцарској, поред украјинског председника Володимира Зеленског долазе између осталог, потпредседница САД Камала Харис, председник Француске Емануел Макрон, лидер Немачке, Италије, Велике Британије, Канаде, Јапана и други.

На самиту би требало да се разговара и о областима од широког међународног значаја, као што су потреба за нуклеарном и прехрамбеном безбедношћу, слобода пловидбе, као и хуманитарна питања као што су ратни заробљеници, рекао је швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис.

Putin: Svet se približio tački bez povratka

 

Преузмите андроид апликацију.