Почетна > Србија
Србија

У суботу почиње попис становништва

У Србији у суботу почиње попис становништва, домаћинстава и станова и трајаће до краја октобра, грађани ће одговарати на 69 питања. Од којих на три није обавезно дати одговор, а онима који одбију да учествују у попису следе казне, изјавио је данас директор Завода за статистику Миладин Ковачевић.
попис
Фото: Попис2022

Ковачевић је за Радио-телевизију Србије рекао да попис по грађанину траје отприлике 30 минута. Да то није стриктно, а да нема питања на која треба да се унапред припреми одговор. То су мање-више сва стандардна питања која следе препоруке УН и Евростата. Ми се у свему прилагођавамо међународним стандардима, објаснио је он.

Како је истакао, највећа иновација у овом попису је електронско пописивање – пописивачи иду са рачунарима. У лаптоповима је апликација коју је израдио сам Завод, што ће много да убрза поступак, јер се прескачу операције које следе након пописа, а то је унос података.

Постоје и питања на која грађани не морају да одговоре на попису – национална припадност, вероисповест и матерњи језик.

Уколико грађанин одбије да учествује у попису следи казна од 20.000 до 50.000 динара. Она је, према речима Ковачевића, крајњи инструмент, „нешто што никако није циљ саме операције“.

Mali: Od prvog novembra penzije veće za devet odsto

 

Преузмите андроид апликацију.