Почетна > Србија
Индекс Србија

У студентским домовима 17.270 места, пријаве за бруцоше од 1. септембра

Студентима који ће похађати студије на неком од факултета у Србији о трошку буџета на располагању је 17.270 места у домовима, а пријаве за бруцоше трају од 1. до 15. септембра.
Фото: Градске инфо

За студенте осталих година рок за пријаву је од 15. септембра до 31. октобра, док ће за студенте другог и трећег степена студија рок за пријаву трајати од 1. октобра до 6. новембра, наводи се у Конкурсу за смештај студената у домовима.

После истека рока за пријављивање утврдиће се ранг листа кандидата за пријем у установе, а студенти се рангирају на основу успеха оствареног у претходном школовању и на основу социјално-економског статуса породице.

Ранг листа за смештај у установу за студенте прве године студија ради се одвојено од ранг листе за студенте осталих година студија.

За буџетске кориснике, сва три оброка у студентским ресторанима коштају 266 динара дневно – ручак 120, доручак 56, а вечера 90 динара, док се цене смештаја, у зависности од категорије, крећу од 1500 до 2790 динара месечно, рекли су за Тањуг из Студентског центра Београд.

Прошле године за смештај у београдским студентским домовима пријавило се 2 757 студената прве године студија, а на самој расподели место је добило 1 211 кандидата.

У Студентском центру су објаснили да су сви бруцоши у Београду који су у том тренутку остали „испод црте”, током године сукцесивно позивани, кад год би се ослободило неко место у дому, по било ком основу (дипломирање, одлазак у иностранство на стручно усавршавање,…).

На прошлогодишњој расподели на основу припадности осетљивим друштвеним групама место у београдским домовима је добило још 153 бруцоша.

Укупан капацитет свих студентских домова у Србији је 17.270 места, од тога је у Београду 9258 места, у Нишу 943 места, у Крагујевцу 769 места и у Новом Саду 2653 места, наводи се у тексту Конкурса.

Кандидати за пријем у установе СЦ Београд (осим студената прве године основних студија) и СЦ Косовска Митровица подносе пријаву са потребном конкурсном документацијом студентској служби високошколске установе на којој студирају.

Студенти прве године у Београду пријаве са потребном конкурсном документацијом подносе служби смештаја у Студентском дому “Карабурма”.

Кандидати за пријем у установе СЦ Нови Сад, СЦ Ниш, СЦ Крагујевац, СЦ Бор, СЦ Ужице, СЦ Суботица и СЦ Чачак подносе пријаву са потребном конкурсном документацијом служби смештаја установе за коју конкуришу.

Студент приликом усељења у дом треба да достави лекарско уверење о општем здравственом стању не старије од 30 дана.

Установе у оквиру својих смештајних капацитета наменски опредељују до 10 одсто од расписаног броја за смештај студената из осетљивих друштвених група.

Кандидати из осетљивих друштвених група, који према редоследу на коначној ранг листи нису добили смештај у првој расподели, имају право да поднесу захтев установи, односно одговарајућој служби да се посебно рангирају у оквиру наменски опредељених капацитета установе а захтев подносе у року од осам дана од дана истицања коначне ранг листе.

Jovanović: Rast izvoza IKT sektora 40%, najviše ide u SAD, Englesku i Švajcarsku

Преузмите андроид апликацију.