Аутентични сремачки специјалитети – ваљушке насуво, око села теста, тесто на курузовини, резанци са маком, словачке надлачке, ћуфте у кифли и друга традиционална јела су само део богате гастрономске понуде на петом “Гастро Срему”.
Поред гурманлука, добру атмосферу су правили тамбурашки састави и културно – уметничка друштва. Посетиоци су уживали у рок и поп нумерама које су изводили тамбураши.
Гастрономско – туристичке манифестације „Гастро Срем“ одржана је по пети пут 2. и 3. септембра на Тргу доктора Зорана Ђинђића у Старој Пазови на којој се представља око 70 аутентичних излагача из региона који се својим разноврсним и аутентичним производима издвајају по квалитету.
“Мали јубилеј, постајемо препознатљиви по овој манифестацији која је веома значајна за општину. Почели смо стидљиво за време Привредног сајма, као “Шунка фест”, што је због великог интересовања прерасло у “Гастро Срем”. Због богате гастрономије Срема , сматрамо да нам припада једна оваква манифестација.“изјавио је Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова.
У оквиру кулинарског shоw-а који се одржавао оба дана, на централном делу манифестације, осим такмичења у брзом развијању теста,припремању надлачки, своја кулинарска умећа посетиоцима је представила и најпознатија, награђивана, српска гастро блогерка Миња Богдановски.
“Покрајински секретаријат је установио буџет за финансирање манифестација које се баве очувањем традиције, културе, заштитом културне баштине, промоцијом туризма И привреде. Гастро Срем је манифестација која чува нашу традицију и наше корене, а традиција и култура је и у јелу и у пићу. Такође, овакве манифестације омогућавају да се привредници из разних области сретну И успоставе сарадњу. “ нагласио је Радивоје Парошки, заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.
Преузмите андроид апликацију.