Почетна > Србија
Србија

У средњим школама готово 12.000 места више него будућих првака

За око 64.400 осмака који су положили малу матуру има 76.128 места у клупама првог разреда средњег образовања.
Фото: Unsplash/Taylor-Wilcox

За упис ученика у први разред свих 509 државних средњих школа Србије наведених у званичнoм конкурсу планирано је укупно 76.128 места, од тога 60.088 у четворогодишњим смеровима гимназија и стручних школа, 15.806 у трогодишњим и 234 у двогодишњим занатима.

Генерацију осмака ове године чини 65.569 ученика, како су прецизирали у ресорном Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Међутим, евиденција просветног врха сведочи и да је око 64.400 малих матураната, рачунајући и око 1.000 полазника програма за функционално образовање одраслих, недавно положило обавезан завршни испит, чиме су стекли услов да конкуришу за упис у средње школе. Чак и да сви они у оба круга првог, актуелног уписног рока буду уписани у први разред средњошколског образовања, које, узгред, није обавезно, остаће 11.728 непопуњених места.

Данас ће бити објављен распоред ученика по смеровима средњих школа у првом кругу и колико је и у којим школама остало места за други круг уписа.

Ко није искористио прву овогодишњу шансу да положи завршни испит за крај основног образовања и/или да се домогне средњошколских клупа нову ће добити у другом уписном року – у августу. Званичним календаром предвиђено је да се тродневна провера знања из српског (матерњег) језика, математике и пет предмета на комбинованом тесту следећи пут уприличи 17, 18. и 19. августа. У којим школама ће остати слободних места за августовски рок знаће се убрзо, већ предстојеће суботе, 16. јула, када се фактички завршава трка и заузимање слободних клупа у овом првом и најмасовнијем, такозваном јунском уписном року.

За најтраженије смерове у најпопуларнијим школама, каква су специјализована одељења за таленте у гимназијама, другог уписног круга и нема јер је број планираних ђака по правилу недовољан за све заинтересоване ученике, праг је висок, а испод црте остају десетине, понегде и стотине кандидата.

Rapored učenika po obrazovnim profilima od danas na sajtu

Преузмите андроид апликацију.