Почетна > Uncategorized
Uncategorized

У Србији вакцинисано 26.000 дечака и девојчица против ХПВ вируса

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“ до сада је вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ) примило 26.000 дечака и девојчица речено је на данашњој конференцији „Годину дана ХПВ имунизације у Србији“ и истакнуто да мора да се ради на подизању свести о значају вакцинације.
Фото: Pexels/RF._.studio

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић навела је да су вакцине против ХПВ вируса, које су омогућене у Србији од јуна 2022. године, једна од најважнијих ствари које су се догодиле у здравственом систему наше земље, јер је реч о првој препорученој вакцини која је уведена о трошку државе.

„Држава је направила неколико огромних корака – то је и први иновативни лек уведен на листу лекова као превенција. Увели смо о трошку државе деветовалентну вакцину док неке државе јос увек користе четворовалентну вакцину. О трошку државе имају право да се имунизују и дечаци и девојчице, а у многим држава имају право само девојчице“, рекла је Радојевић Шкодрић.

Додала је да је до сада у Србији у узрасту од 9 до 19 година вакцинисано 20.000 девојчица против ХПВ вируса, а дечака 6.000 и да је направљен помак, али да мора да се интензивира имунизација.

„Не можемо да кажемо да смо задовољни оваквим опсегом имунизације и мислим да треба да наставимо да интензивирамо имунизацију и да она буде уједначенија по целој Србији. Када се погледају подаци, само већи градови као што су Београд, Нови Сад, Крагујевац имају адекватну имунизацију, док су у осталим крајевима јако лоши резултати“, рекла је она.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић указала је на то да је рак грлића материце један од веома озбиљних јавно-здравствених проблема и подсетила да се у Србији сваке године открије 1.000 новооболелих, док у региону источне Европе и централне Азије више од 38.000.

Ђукић Дејановић је истакла значај боље информисаности и рушења предрасуда које родитељи или адолесценти имају у погледу вакцинације против ХПВ вируса.

„Од самог почетка националне јавноздравствене кампање Министарство просвете и школе радо дају свој допринос и подршку промотивним и информативним активностима и дијалогу измедју различитих актера да би се разумело због чега је ХПВ вакцинација важна. Ове активности постају део наших настојања да код деце подстичемо здраве животне стилове и промовишемо здравствену писменост“, рекла је она.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек навео је да се против вирусних инфекција за сада једино можемо борити имунизацијом, односно превенцијом болести и да је наша земља на том пољу направила велики помак.

„Као што знате држава улаже новац у континуирано унапређење здравственог система, последњих неколико година уложено је више од милијарду еура када су инвестициони капитални пројекти у питању, кадрови, а од прошле године обезбеђена је и бесплатна вакцинација против ХП вируса за старосну групу од 9 до 19 година“, рекао је он.

Додао је да се држава се потрудила да набави најсавременију вакцину и навео да проблем са ниском стопом вакцинације може да се превазиђе, јер су неке светске студије показале да је безбедна вакцина и да чак у 90 одсто случајева спречава претканцерогена и канцерогена стања.

„Надам се да ћемо следеће године моћи да се похвалимо много бољим резултатима, али не треба да будемо незадовољни, јер смо за првих годину дана направили прву степеницу и почели озбиљно да се бавимо превенцијом рака грлића материце“, рекао је он.

Patrijarh nakon 90 godina služi liturgiju u hramu u Zvorniku

Преузмите андроид апликацију.