Почетна > Бизнис
Бизнис

У Србији све популарнија замрзнута храна

Млађи купци у доби од 18 до 35 година сматрају да је и замрзнуто месо, воће и бобичасто воће једнако добро или чак боље од свежег због могућности очувања витамина и храњивих материја замрзавањем, показало је најновије истраживање.
Фото: Unsplash/Eduardo_Soares

Замрзнута храна постаје све популарнија не само зато што су многи током пандемије правили залихе ових намирница него и због тога што потрошачи схватају да је свежа храна скупља, а и чешће се квари.

Према недавном истраживању “Дилоита”, спроведеном на 2 000 људи, 65 одсто испитаника је рекло да су цене свеже хране порасле за осам одсто у односу на прошлу годину, док 82 процента испитаника мисле да то поскупљење није оправдано. Готово половина је изјавила да се цене замрзнуте хране уопште нису мењале током овог периода.

Популарност замрзнуте хране посебно је приметна код млађе популације. Око 57 одсто анкетираних старости од 18 до 34 године верује да је смрзнуто поврће једнако добро или боље од свежег, док такво мишљење има 39 процената купаца који имају 55 и више година. Примећено је да су највећи произвођачи почели да праве здраве оброке, замрзнуте и са упадљивим етикетама које сугеришу да је реч о иновацијама на тржишту.

Популарна је и конзервирана храна

Потрошачи у Србији предност дају свежим намирницама иако постоји и навика куповине замрзнутих производа, посебно воћа и поврћа ван сезоне. Стручњаци кажу да је замрзнута храна боља од конзервисане због количине соли која се додаје при конзервисању. У неке конзервисане врсте воћа додаје се и шећер. С друге стране конзервисање може побољшати безбедност хране, нарочито оне склоне развоју патогена. Током овог процеса храна се стерилише и резултат је већи губитак храњивих састојака, али када се конзервишу воће и поврће, могу да трају годинама и купци могу бити сигурни да је та храна безбедна.

Britanija privremeno “uvozi” profesionalne mesare

 

Преузмите андроид апликацију.