Почетна > Србија
Србија

У Србији се обележава Дан грађевинара

У Србији се обележава дан грађевинара. Иако је општи утисак да грађевинска индустрија цвета, да су грађевинци изузетно тражени, а оцена ресорног министра да је то водећа привредна грана Србије, то уопште не значи да радницима цветају руже. Иако се ситуација знатно побољшала у последњих десетак година, представници синдиката истичу да многи грађевинци и даље раде у изузетно тешким условима, неретко непријављени и без адекватне заштитне опреме.
Фото: РТВ/Брано Пијетловић

Тежак физички рад и по најекстремнијим временским условима, неизвестан радни статус, неадекватна заштита и дневнице које су ниже у односу на западне земље, разлози су због којих је велики број стручног гражевинског кадра отишао у иностранство. Алармантно је и то што је све мање младих заинтересовано за овај позив.

„Само на нивоу Србије ове године уписано је 7 армирача, зидара можда 10, тесара исто тако, а питање је и ко ће после и предавати и ко ће моћи да их обучи. Фале нам тесари, армирачи, бравари, водоинсталатери, грађевински инжењери квалитетни. То ће бити велики проблем. Долазе нам људи из Индије, Албаније, Пакистана“, каже председник синдиката грађевинских радника Војводине Јосип Модић.

Долазак странаца са собом повлачи нове проблеме, додаје Модић. Будући да се најчешће ради о неквалификованим радницима који су спремни да раде на црно, за нижу дневницу, неретко и по 10, 12 сати на дан постају нелојална конкуренција, а све то заједно повећава ризик од повреда на послу.

„Када погледамо да је прошле године на радним местима погинуло 78 радника, то је рекорд у односу на не знам колко година и где је просек 38 људи који погине. Највећи број повреда и смртних случајева се дешава на оним градилиштима где радници раде непријављени, где нису обучени, где немају лице за здравље и безбедност на раду, немају акт о процени ризика на радном месту и ту би требало више да се поведе рачуна.“

Дан грађевинара обележава се у знак сећања на тродневни штрајк радника који је окончан 8. августа 1940, а уследио је после неуспешних преговора синдиката и послодаваца о промени колективног уговора и повећању надница.И 82 године касније исти проблеми. Синдикати упозоравају на то да градјевинари немају грански колективни уговор, да велики број радника ради на црно и да су зараде мање од просечних.

Vulin u Trebinju: Svaka briga Srpske je i briga Srbije

Преузмите андроид апликацију.