Почетна > Србија
Србија

У Србији опада ниво река у поплављеним подручјима

Ниво река у поплављеним подручјима у Србији опада, а ванредна ситуација и даље је на снази у Лепосавићу, Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији, Прокупљу и делу општине Краљево.
Александар Фото: Танјуг/Нићифоровић

Још се трага за мушкарцем несталим у реци Рашки. Реке Ибар и Западна Морава, које су се излиле на неколико места на територији општине Краљево, повукле су се у своја корита.

Ниво Ибра је у центру Краљева опао за шездесетак центиметара, али је у делу града и даље на снази ванредна ситуација.

Шеф градског Штаба за ванредне ситуације Града Краљева Радоица Кочовић, казао је за РТС да штаб има обавезу да анализира поплаву и да поред процене штете процени и која су то критична места.

„Нама се показало да од уласка Ибра у територију Краљева, од Прогорелице, у месним заједницама Ушће и Баре, ту где има насељених места у приобаљу Ибра овај ниво водостаја може да угрози домаћинства и да продре вода у стамбене објекте“, навео је Кочовић.

Он је додао да је добром реакцијом градског штаба спречено да вода овог пута уђе у стамбене објекте.

„Дигли смо све снаге које смо имали на располагању, јавна предузећа, реаговали смо максимално. Чак су наши радници помагали са пуњењем џакова који су опремани и према Новом Пазару и Брусу и другим местима“, казао је Кочовић.

Он је истакао да према прогнозама у наредних 24 сата неће бити обилних падавина.

„То ће нам дозволити да се ниво Ибра спусти за још неких тридесетак центиметара, тако да се надам да ће то дати простора да се следеће недеље, када су најављене кише и отапање снега, створи могућност да прихвати ту количину воде“, поручује Кочовић.

Ова киша покренула је и клизишта, а од јуче не саобраћа воз на релацији Краљево-Рашка, јер је огромна количина земље пала на пругу у месту Полумир надомак Ушћа.

Очекује се да ће током дана клизиште бити санирано.

У поплављеним подручјима надлежни прате ситуацију, а почиње и процена штете.

После прекида у снабдевању, сви потрошачи у Куршумлији поново имају воду.

У благом порасту је Сава код Шапца. На снази су мере редовне одбране од поплава. За сада нема проблема са изливањем реке у брањеном делу.

Ибар се у Краљеву вратио у корито, а и Дрина се код Богатића повлачи.

Mujezinović: Zahvaljujući „Srbijavodama” sprečena veća šteta u Brodarevu

Преузмите андроид апликацију.