Почетна > Свет
Свет

У Словенији отворена биралишта за други круг избора

У Словенији су јутрос у седам часова отворена биралишта за други круг председничких избора.
Фото: Танјуг/СТА

На више од 3.000 бирачких места биће биран нови председник између двоје кандидата – конзервативца Анжеа Логара и Наташе Пирц Мусар која има подршку левице.

За једног од кандидата, гласачи могу да дају свој глас до 19 часова.

Други круг председничких избора, седми у историји Словеније, одржава се, јер ниједан од седам кандидата у првом кругу 23. октобра није добио више од 50 одсто подршке, док су се у други круг квалификовала два кандидата са највише гласова.

Након затварања биралишта, око 20 часова биће објављени први делимични резултати гласања, а потом ће резултати бити објављени на посебном сајту Државне изборне комисије.

Дело наводи да, иако ће се вечерас највероватније знати кога бирачи желе да виде на председничкој функцији за наредни петогодишњи мандат, резултати још неће бити коначни.

У понедељак ће се резултатима додати и гласови послати поштом из Словеније, а 21. новембра резултатима ће бити додати и листићи из иностранства.

Коначни резултати биће званично познати до 29. новембра, а новоизабрани председник ће ступити на дужност 23. децембра, када истиче мандат актуелном шефу државе Боруту Пахору.

Sudarili se avioni na aeromitingu u Dalasu (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.