Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

У ректорату организован пријем за најцитираније истраживаче Универзитета у Новом Саду у свету

У Ректорату Универзитета у Новом Саду организован је пријем за истраживаче Универзитета чија су се имена нашла у најновијој бази 2% најцитиранијих научника у свету, коју је у новембру 2022. године објавио Универзитет Стенфорд (Stanford University) из Сједињених Америчких Држава.
универзитета
Фото: Градске инфо

Реч је о 13 научника са Универзитета у Новом Саду, међу који је део њих рангиран у оквиру листе за постигнућа у току целокупне каријере, a део у оквиру листе за постигнућа у току једне године (2021).

Најцитиранији научници са Универзитета у Новом Саду на овим листама су:
 • академик и професор емеритус др Теодор Атанацковић (Факултет техничких наука),
 • проф. др Сергеј Остојић (Факултет спорта и физичког васпитања),
 • проф. др Вељко Јовановић (Филозофски факултет),
 • проф. емеритус др Ливија Цветићанин (Факултет техничких наука),
 • проф. др Ивана Ковачић (Факултет техничких наука),
 • проф. др Драган Ламбић (Педагошки факултет),
 • проф. др Неда Мимица-Дукић (Природно-математички факултет),
 • проф. др Душан Јаковетић (Природно-математички факултет),
 • проф. др Слобан Марковић (Природно-математички факултет),
 • академик и професор емеритус др Стеван Пилиповић (Природно-математички факултет),
 • проф. др Момир Миков (Медицински факултет),
 • проф. др Јован Ловренски (Медицински факултет) и
 • проф. др Биљана Шкрбић (Технолошки факултет).
Најуспешније истраживаче са Универзитета примио је ректор проф. др Дејан Мадић, заједно са проректором за науку и уметност проф. др Николом Јорговановићем.

Током радног дела састанка разговорано је о предлозима за унапређење статуса најбољих истраживача, видљивости њиховог рада и доприноса науци, могућностима за системску подршку истраживачима у њиховом даљем раду, као и о месту изузетне науке у научно-истраживачком раду.

„Универзитет у Новом Саду је веома поносан на успех који су постигли наши истраживачи, који су се поново нашли у самом врху светске научне елите – међу 2% најутицајнијих научника у свету, према листама које је објавио Универзитет Стенфорд у новембру прошле године“, изјавио је ректор Мадић поводом успеха истраживача са Универзитета, чиме су препознати не само резултати наших научника, већ и сам Универзитет.

истраживачи
Фото: PrtSc/Универзитет у Новом Саду

„Радујемо се што кроз конструктивни разговор и дискусију са нашим најбољим истраживачима долазимо и до нових идеја и иницијатива у правцу побољшања положаја изузетне науке у укупној научноистраживачкој продукцији, с обзиром да још већа пажња треба да се обрати на квалитет научних радова, а не само на подстицање раста обима научне продукције уопште. У том смислу, размотрићемо и једну од идеја да се формира нека врста одбора која би се бавила темом изузетне науке и унапређења њеног положаја у научноистраживачкој делатности”, истакао је ректор након састанка.

База података Универзитета Стенфорд, на основу које су формиране две листе 2% најцитиранијих истраживача у свету, обухвата стандардизоване податке о цитираности, h-индексу, прилагођеном hm-индексу према коауторству, цитираности према различитим ауторским позицијама и композитни индекс.

Studenti PMF-a ostvarili veliki uspeh na međunarodnom gastronomskom takmičenju u Solunu

Преузмите андроид апликацију.