Почетна > Србија
Србија

У прошлој години 295 захтева мајки за субвенције за стан, до сада одобрено 77 захтева

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања лане је примило 295 захтева за добијање субвенција за изградњу или куповину стана по основу рођења детета, а позитивно је решено 77 захтева, речено је данас Танјугу у том министарству.
Фото: Градске инфо

Одбијена су 32 захтева, остали су у фази обраде, а у министарству наводе да је разлог за одбијање захтева у највећем броју случајева било то што су мајке закључиле предуговоре пре рођења детета, односно пре основа за стицање овог права.

Међу разлозима за одбијање захтева била је и чињеница да је на предметној непокретности за коју се подноси захтев био уписан терет.

Оснивањем нове комисије за доделу средстава за изградњу и учешће у куповини, 25. новембра, убрзана је обрада захтева што показују и подаци министарства према којима је од марта до краја октобра, дакле за око седам месеци, донето 38 решења, вредних 453.206 евра, а од 25. новембра до краја године тј. за нешто више од месец дана 39 решења, где су одобрена средства износила 501.262 евра.

У министарству наводе да је лане на име остваривања права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини или куповини стана по основу рођења детета, исплаћен новац за 34 породиље које су испуниле услове.

Исплаћено им је 445.911,47 евра, односно 52.311.003,13 динара, најнижа исплата износила је 6.700 евра, а највећа 20.000 евра, у динарској противвредности.

У ресорном министарству наводе да је прва комисија за доделу новчаних средстава именована 3. марта да је заседала динамиком коју је диктирао број пристиглих захтева, при чему су први примљени почетком априла, а како се њихов број у другој половини године повећавао, комисија је прешла на заседање једном недељно.

Isplata januarskih penzija počinje 2. februara, stiže povišica od 12,1%

Преузмите андроид апликацију.