Почетна > Србија
Србија

У Привредној комори Војводине одржан тематски скуп „Жене на селу – данас и сутра“

У Привредној комори Војводине у организацији Удружења пољопривреде и Дневника Пољопривредника одржан је тематски скуп „Жене на селу- данас и сутра“.
Младен Петковић, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине истакао је да је тема овог скупа да истакне позитивне примере.
Фото: Градске инфо

„Подаци говоре да је тек свака четрнаеста жена власница пољопривредног имања, а више од половине жена које живе на селу старије су од 65 година. Привредна комора Војводине ће и у наредном периоду пружити логистику за организовање едукативних скупова на којима ће доносиоци одлука  и они којима је помоћ потребна моћи на лицу места да разговарају и унапреде постојеће иницијативе и регулативе“, навео је Петковић.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да само заједно, синергијом свих институција може да се уради нешто конкретно за побољшање услова и положаја жена на селу.
Фото: Градске инфо

„У оквиру нашег секретаријата биће отворен конкурс за подршку женском предузетништву те позивам све заинтересоване да се пријаве, а почетком априла биће отворен и конкурс за подршку организовања манифестација. Управо на тај начин желимо да помогнемо удружењима жена са села да што више конкуришу и добију средства, јер су нам управо те манифестације у претходној години довеле преко 300.000 туриста у АП Војводину“, истакао је Иванишевић.

Ивана Поповић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде указала је на значај теме о положају жена.
Фото: Градске инфо

„Оно што искуство са терена показује јесте да готово свако пољопривредно газдинство које смо обишли има за носиоца и организацију газдинства жену. Важно је да се положај жена подигне на виши ниво, и управо зато ће и ресорно министарство у наредном периоду имати и позиве намењене женама“, рекла је Поповић.

На панелу о положају жена су учествовали и Синиша Перић из Министарства за бригу о селу, Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду, Ивана Пејовић – Шеврт, директор Агенције за рурални развој општине Инђија, Стојанка Лекић, координатор Женске парламентарне мреже АП Војводине и Марија  Радојчић, Новосадски ноћни базар.

У Привредној Комори Војводине крајем априла  биће одржан скуп посвећен развоју руралног туризма у АП Војводини, најављено је на скупу.

RC Smederevo: Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

 

Преузмите андроид апликацију.